Grill traktujemy często jako dodatek do mile spędzonych chwil, nie przywiązując większej uwagi do odpowiedniego przygotowania się do tej czynności. Jednak faktem jest, że odpowiednia temperatura grillowania jest niezwykle istotna nie tylko dla smaku potraw, ale również dla naszego zdrowia. W artykule odpowiadamy na pytanie czy temperatura grillowania faktycznie ma znaczenie.
Grillowanie z pokrywą w znacznym stopniu wpływa na krążenie oraz wysokość temperatury panującej na ruszcie. Taki zabieg pozwala na odpowiednie przyrządzanie dań oraz na zmianę funkcjonalności grilla. Dzięki niej możliwe jest przygotowanie dań, które są soczyste, nie są przypalone i przede wszystkim odpowiednio wysmażone. Wyszczególnić można dwie metody grillowania:
To metoda, którą wykorzystuje się do przygotowywania dań, które grilluje się krócej niż 30 minut. Idealnie sprawdza się w przypadku niewielkich kawałków mięs czy kurczaka, a także kiełbasy, kaszanki, różnych warzyw, owoców i innych produktów, które ułożone nad rozżarzonym brykietem szybko uzyskują odpowiedni stopień wysmażenia i są gotowe do spożycia.
Jest to najbardziej tradycyjna metoda, którą można zastosować zarówno w przypadku grilli z pokrywą, jak i tych bez pokrywy. Metoda polega na rozgrzaniu do wysokiej temperatury węgla drzewnego, przez równomierne rozłożenie go na ruszcie i zamknięciu pokrywy – w przypadku grilli z pokrywą. Temperatura osiąga wtedy 280-290 stopni Celsjusza. Mięso, warzywa czy inne wybrane produkty rozkłada się na ruszcie i podsmaża, od czasu do czasu przewracając je. Wysoka temperatura podsmaża danie od dołu, jednak obecność pokrywy sprawia, że ciepło jest dostarczane również od góry. Co za tym idzie – czas smażenia jest krótki, a potrawa odpowiednio wysmażona, ponieważ temperatura węgla drzewnego działa bezpośrednio na grillowane produkty. Choć metoda sprawdza się przy grillach bez pokrywy, warto rozważyć jednak zakup modelu z pokrywą. Jej zaletą jest to, że dzięki ogrzewaniu potrawy od góry, jest ona szybciej gotowa. Ilość tlenu wewnątrz jest niewielka, dlatego nie ma ryzyka zapalenia się kapiącego tłuszczu i przypalenia dania.
Metoda grillowania pośredniego jest stosowana w grillowaniu większych, a nawet całych kawałków mięsa. Brykiety rozłożone są po bokach, w specjalnych koszykach, natomiast dania kładzie się na sam środek rusztu. Temperatura osiąga 180-200 stopni Celsjusza. Wewnątrz grilla odbywa się cyrkulacja ciepła, które opieka danie ze wszystkich stron. Grillowanie metodą pośrednią możliwe jest wyłącznie na grillach z pokrywą i jest odpowiednie dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 minut, czyli dużych kawałków mięsa, kurczaka, pizzy czy innych potraw, które nie potrzebują bardzo wysokiej temperatury, ale potrzebują więcej czasu. W tej metodzie nie ma ryzyka, że grillowania dania będą z zewnątrz przypalone, a wewnątrz surowe. Dzięki zastosowaniu pokrywy w procesie grillowania nie pojawia się dym i otwarty ogień.
Niedopieczone mięso z grilla jest niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia i może doprowadzić do zakażenia bakteriami Yersinia enetrocolitica. Objawy są mylone z zatruciem pokarmowym, jak również zapaleniem wyrostka robaczkowego, dlatego zakażenie to jest niezwykle trudna do zdiagnozowania. Inne symptomy to zapalenie stawów, spojówek, cewki moczowej czy reakcje skórne, które mogą trwać miesiącami. Dlatego niezwykle istotne jest aby zwracać uwagę na odpowiednie wysmażenie mięsa.
Założenie, że każdy rodzaj mięsa czy nawet warzyw wymaga takiej samej temperatury grillowania jest niezwykle mylne. To właśnie temperatura grillowania w największym stopniu wpływa na smak grillowanych dań. Najprościej rzecz ujmując, temperatura nie powinna być ani za niska, ani za wysoka. Oczywiście każdy ma swoje preferencje w stosunku do poziomu wysmażenia, jednak obowiązują pewne zasady, z którymi warto jest się zapoznać. Jak więc dobrać temperaturę do rodzaju potrawy?
Drób powinien być grillowany w temperaturze ok. 120 stopni Celsjusza
Stek wołowy należy grillować w temperaturze 180-220 stopni (zależnie od jego grubości)
Ryba będzie idealna, gdy upieczemy ją w temperaturze ok. 180 stopni.
Warzywa grillujemy w temperaturze 180-220 stopni.
Czas smażenia uzależniony jest zarówno od grubości, jak i rodzaju mięsa np. kawałki bez kości grillujemy kilka minut, natomiast skrzydełka już 30 minut.
Najlepiej jest korzystać z profesjonalnych narzędzi np. termometr na szpikulcu, elektroniczny składany czy inteligentny termometr do steków SteakChamp. Jeśli jednak nimi nie dysponujesz, istnieje prosta metoda:
Niska temperatura: otwartą dłoń nad żarem utrzymasz ok. 5 sekund
Średnia temperatura: utrzymasz dłoń ok. 3-4 sekundy
Wysoka temperatura: wytrzymasz jedynie 2 sekundy
Temperatura na grillu ma znaczenie i warto jest kierować się kilkoma prostymi zasadami, by chronić swoje zdrowie i jeść smacznie.