Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Azjatycka kuchnia na grillu

10-05-2016

Połączenie grilla i azjatyckich smaków może wydawać się zadaniem niemożliwym do wykonania. Tymczasem nie tylko jest to smaczny duet, ale przede wszystkim niezwykle prosty do wykonania. Przedstawiamy kilka przykładów potraw grillowanych o zabarwieniu azjatyckim.

Przyprawy kuchni azjatyckiej

Jeżeli chcesz swoją przygodę z grillowanymi azjatyckimi daniami rozpocząć od nieco łatwiejszych potraw, zawsze możesz sięgnąć po klasyczny drób i zmieszać go z orientalnymi przyprawami, które nadadzą mu oryginalnego smaku. W dobrej kuchni azjatyckiej nie może zabraknąć kolendry, która często nazywana jest "chińską pietruszką". Posiada nieco cytrynowy smak, dlatego świetnie skomponuje się z rybą. Douchi czyli fermentowana czarna soja jest bardzo popularnym dodatkiem do warzyw i ryb i mięs, niestety jest ona ciężko dostępna w Polsce.

Kuchnia azjatycka wielu smakoszom kojarzy się z curry i – i słusznie! Choć na naszych polskich półkach dostępne mieszanki dalekie są od tego, czym naprawdę jest curry, niewątpliwie jest to smak warty uwagi. Idealnie połączy się z delikatnością drobiu oraz mieszanką warzyw.

Trawa cytrynowa wywodzi się z kuchni tajskiej. Jej lekko cytrynowy smak różni się od smaku od cytryny czy limonki – dodana do potrawy nada jej delikatnej, oryginalnej nuty.

 

Dania kuchni azjatyckiej

Azjaci podobnie jak my, Europejczycy uwielbiają grillować, choć ich potrawy są zgoła inne od naszych. Na tamtejszych grillach królują, podobnie jak u nas: drób, wieprzowina i wołowina. Jednak o wiele częściej i chętniej grillowane są tam owoce morza. Ciekawostką jest fakt, iż w Hong Kongu bardzo popularna jest grillowana gęś, natomiast w Singapurze na ruszt kładzione mięso kacze.

Jeśli chodzi o dania, najbardziej popularną potrawą z grilla jest char siu czyli długie pasy mięsa wieprzowego. Marynata składa się z tofu, sosu sojowego, miodu, sosu hoisin oraz przyprawy 5 smaków.

Dobrze znane nam szaszłyki,  odbiegają znacznie od naszych, tradycyjnych. W Azji nakłuwane są kawałkami wątróbki, pora, papryki, jednak pojawia się również kurczak. Całość doprawiana jest potrawami o lekko cytrynowym smaku: skórka mandarynki, cytryny i pieprzem kajeńskim.

Gadżety grillowe do kuchni azjatyckiej

Przygotowywanie tych oryginalnych potraw ułatwią nie tylko tradycyjny ruszt i tacki. Firma Weber oferuje Gourmet BBQ System – wok. To głębokie naczynie posiada odpowiednio przystosowaną do wysokich temperatur powłokę. Absorbuje one ciepło i równomiernie rozprowadza po naczyniu. Wygodne boczne uchwyty wykonane zostały z żaroodpornego materiału, dlatego mieszanie potraw jest niezwykle proste, a Ty nie musisz martwić się o oparzenia. Korzystając z naczynia warto jest dokupić sztućce do woka, które posiadają dopasowany kształt, pozwalający na sprawniejsze mieszanie. Poza tym wykonanie z drewna jest gwarancją ochrony przed zarysowaniami.

Wok umożliwia szybkie przyrządzanie potraw – zarówno kurczaka, jak i warzyw. Takie połączenie gwarantuje przenikanie się smaków, którymi zachwyceni będą nawet najwięksi smakosze orientalnych dań.

Warto nam zaufać