Połączenie grilla i azjatyckich smaków może wydawać się zadaniem niemożliwym do wykonania. Tymczasem nie tylko jest to smaczny duet, ale przede wszystkim niezwykle prosty do wykonania. Przedstawiamy kilka przykładów potraw grillowanych o zabarwieniu azjatyckim.
Jeżeli chcesz swoją przygodę z grillowanymi azjatyckimi daniami rozpocząć od nieco łatwiejszych potraw, zawsze możesz sięgnąć po klasyczny drób i zmieszać go z orientalnymi przyprawami, które nadadzą mu oryginalnego smaku. W dobrej kuchni azjatyckiej nie może zabraknąć kolendry, która często nazywana jest "chińską pietruszką". Posiada nieco cytrynowy smak, dlatego świetnie skomponuje się z rybą. Douchi czyli fermentowana czarna soja jest bardzo popularnym dodatkiem do warzyw i ryb i mięs, niestety jest ona ciężko dostępna w Polsce.
Kuchnia azjatycka wielu smakoszom kojarzy się z curry i – i słusznie! Choć na naszych polskich półkach dostępne mieszanki dalekie są od tego, czym naprawdę jest curry, niewątpliwie jest to smak warty uwagi. Idealnie połączy się z delikatnością drobiu oraz mieszanką warzyw.
Trawa cytrynowa wywodzi się z kuchni tajskiej. Jej lekko cytrynowy smak różni się od smaku od cytryny czy limonki – dodana do potrawy nada jej delikatnej, oryginalnej nuty.
Azjaci podobnie jak my, Europejczycy uwielbiają grillować, choć ich potrawy są zgoła inne od naszych. Na tamtejszych grillach królują, podobnie jak u nas: drób, wieprzowina i wołowina. Jednak o wiele częściej i chętniej grillowane są tam owoce morza. Ciekawostką jest fakt, iż w Hong Kongu bardzo popularna jest grillowana gęś, natomiast w Singapurze na ruszt kładzione mięso kacze.
Jeśli chodzi o dania, najbardziej popularną potrawą z grilla jest char siu czyli długie pasy mięsa wieprzowego. Marynata składa się z tofu, sosu sojowego, miodu, sosu hoisin oraz przyprawy 5 smaków.
Dobrze znane nam szaszłyki, odbiegają znacznie od naszych, tradycyjnych. W Azji nakłuwane są kawałkami wątróbki, pora, papryki, jednak pojawia się również kurczak. Całość doprawiana jest potrawami o lekko cytrynowym smaku: skórka mandarynki, cytryny i pieprzem kajeńskim.
Przygotowywanie tych oryginalnych potraw ułatwią nie tylko tradycyjny ruszt i tacki. Firma Weber oferuje Gourmet BBQ System – wok. To głębokie naczynie posiada odpowiednio przystosowaną do wysokich temperatur powłokę. Absorbuje one ciepło i równomiernie rozprowadza po naczyniu. Wygodne boczne uchwyty wykonane zostały z żaroodpornego materiału, dlatego mieszanie potraw jest niezwykle proste, a Ty nie musisz martwić się o oparzenia. Korzystając z naczynia warto jest dokupić sztućce do woka, które posiadają dopasowany kształt, pozwalający na sprawniejsze mieszanie. Poza tym wykonanie z drewna jest gwarancją ochrony przed zarysowaniami.
Wok umożliwia szybkie przyrządzanie potraw – zarówno kurczaka, jak i warzyw. Takie połączenie gwarantuje przenikanie się smaków, którymi zachwyceni będą nawet najwięksi smakosze orientalnych dań.