Wszystkie grille Weber mają pokrywę. Jest to podstawowy element Webera „way of grilling”. Grillowanie z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie nowych metod. To właśnie Weber opracował metody i techniki grillowania pośredniego i bezpośredniego. Poprzez pokrywę gorące powietrze krąży równomiernie na grillu, co pozwala na przygotowanie niemalże wszystkich potraw.
Czy duży kawałek mięsa taki jak np. gęś bożonarodzeniowa, całe menu, ekstrawaganckie dania z woka lub desery – wszystko to bez problemu można otrzymać grillując metodą bezpośrednią lub pośrednią. Dodatkowy atut pokrywy: przypalone potrawy należą do przeszłości, a mięso nie wysycha tylko pozostaje soczyste i kruche.
Pokrywa umożliwia przygotowanie prawie wszystkich potraw na grillu. W tym celu Weber opracował różne metody grillowania, które wykorzystywane są w zależności od rodzaju mięsa czy innych produktów, które będą spożywane. Tutaj wyróżniamy dwie metody: pośrednią i bezpośrednią.
Metoda bezpośrednia
Metoda ta jest odpowiednia dla produktów, których czas gotowania jest mniejszy niż 30 min.
Z zastosowaniem węgla drzewnego
- Partię węgla drzewnego położyć na ruszcie do palenia, zamknąć pokrywę i nagrzewać.
- Produkty, mięso grillować przy temperaturze ok. 280-290 stopni C, obracając po połowie czasu gotowania
Z zastosowaniem gazu
- Wszystkie palniki włączyć, zamknąć pokrywę i nagrzewać
- Produkty, mięso grillować przy temperaturze ok. 280-290 stopni C, obracając po połowie czasu gotowania (np. steki)
Zalety metody bezpośredniej
- Przez zamkniętą pokrywę ciepło jest odbijane na grillowane produkty, co skraca czas gotowania a mięso pozostaje soczyste i kruche
- Dzięki zamkniętej pokrywie przedostaje się mniej tlenu do grilla. Kapiący tłuszcz nie zapali się a potrawy nie będą przypalone.
Metoda pośrednia
Metoda ta jest odpowiednia dla produktów, których czas gotowania jest dłuższy niż 30 min.
Z zastosowaniem węgla drzewnego
- Węgiel drzewny lub brykiet wsypać do przegród węglowych bądź koszyków na węgiel, które są ustawione po bokach grilla
- Tackę na tłuszcz postawić na środku rusztu do palenia, do tacki można wlać trochę wody. Zamknąć pokrywę.
- Produkty grillować w temperaturze ok 180-200 stopni C na środku rusztu nad tacką na tłuszcz.
Z zastosowaniem gazu
- Po rozgrzaniu wyłączyć środkowy palnik, zamknąć pokrywę, produkty grillować w temperaturze ok 180-200 stopni C, bezpośrednio nad wyłączonym palnikiem.
Zalety metody pośredniej
- Gorące powietrze krąży wokół jedzenia tak, jak w piekarniku, stąd też odpada obracanie produktów na grillu.
- Nie dochodzi do rozwoju płomieni ani dymu.
- Łagodne, zdrowe gotowanie – bez przypalania potraw. Również przy tej metodzie skutecznie zapobiega się zapaleniu płomieni, gdyż kapiący tłuszcz nie dostaje się na rozżarzony węgiel czy brykiet.