Czasy kruchych i tworzących wielkie chmury kurzu węgielków do grillowania o wątpliwej jakości przeminęły bezpowrotnie. Odkąd firma Weber wypuściła na rynek brykiet swojej produkcji, miłośnicy grillowania w tradycyjnym stylu mogą odetchnąć z ulgą. Brykiet wykonywany jest według innowacyjnej receptury, dzięki czemu jest on gotowy do grillowania po 20 minutach, a czas jego palenia dochodzi do 3, a nawet 4 godzin! Dzięki tym właściwościom oraz swojemu kształtowi, można używać niewiele brykietu Weber, by uzyskać doskonałe efekty grillowania.
Najważniejsze właściwości brykietu
Brykiet powstaje w stu procentach z naturalnych składników, a każda kostka ma wymiary 60 x 55 mm. Posiadają one niewielkie rowki, zapewniające lepszą cyrkulację powietrza i pozwalające na przyspieszony zapłon. Duża gęstość brykietu powoduje z kolei, że czas palenia dochodzi do 4 godzin, co jest ważne dla osób oszczędnych i ceniących sobie komfort podczas grillowania – dzięki temu rekordowemu wynikowi nie trzeba co chwilę dosypywać produktu do rozpalania grilla i podtrzymania ognia. Dzięki długiemu czasowi spalania wystarczy on na cały cykl grillowania, niezależnie od tego czy przyrządzasz kurczaka, pizzę czy steki dla wielu gości. Jego ogromnym atutem jest też to, że raz użyty, ale nie wypalony do końca brykiet, można bez obaw wykorzystać do kolejnego grillowania.
Co bardzo istotne, w trakcie korzystania z brykietu produkowanego przez markę Weber nie dochodzi do wydzielania pyłu, w związku z czym korzystanie z niego jest bardzo wygodne. Brykiet jest ponadto w pełni ekologiczny i posiada certyfikat FSC, który jest wyznacznikiem tego, że produkty powstały z drewna pozyskanego z dobrze zarządzanych lasów.
Sekret wysokiej jakości brykietu wynika z wykorzystywania ogromnego ciśnienia w trakcie jego prasowania – dzięki temu uzyskuje się doskonałe właściwości, a produkt nie kruszy się nawet wtedy, gdy nie używamy go i trzymamy przez dłuższy czas w worku. Co ciekawe uzyskana jakość nie jest przypadkiem, ale efektem wieloletnich eksperymentów i prób stworzenia idealnego brykietu. Porównując go z materiałami dostępnymi w pierwszych lepszych marketach doszedłem do wniosku, że różnica jest ogromna. Polecam przekonanie się o tym na własnej skórze.
Kiedy brykiet, a kiedy węgiel?
Kiedy najlepiej stosować brykiet? Wtedy, kiedy wiemy, że grillowanie będzie długie, bo na obiad zaprosiliśmy wielu gości albo mamy do przygotowania kurczaka lub pieczeń, które wymagają dłuższego grillowania. W przypadku szybkich dań, jak kilka hamburgerów czy steków polecam węgiel drzewny – z nim szybko rozpalisz grilla, a płomień nie będzie palił się długo. Idealna opcja na krótką sesję. Warto przy tym zwrócić uwagę, by węgle nie były zbyt małe, bo spalą się błyskawicznie, nim zdążysz cokolwiek ugrillować. Niestety, często nie da się uniknąć – lubi się on bowiem łamać i sprawiać dużo problemów w czasie grillowania.
Brykiet Weber to:
- szybkość rozpalania,
- długi czas palenia,
- ekologiczność,
- minimum dymu i popiołu,
- wytrzymałość,
- przyjemność z grillowania,
- doskonały smak potraw.
Co tu dużo mówić – POLECAM!