Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Co jest potrzebne na grilla? Sprawdź, jak zorganizować perfekcyjny grill nad jeziorem!

13-07-2021

Piękne widoki, bliskość natury i sprzyjająca pogoda, a to wszystko w akompaniamencie wyśmienitej kuchni. Grillowanie na łonie natury połączone z aktywnym wypoczynkiem to jeden z najpopularniejszych sposobów na spędzanie czasu w gronie rodziny i przyjaciół. Koniecznie sprawdź, w co się zaopatrzyć!

Grill nad jeziorem

Pomysły i rady na grilla w plenerze

Grill to ciesząca się ogromnym zainteresowaniem forma kuchni plenerowej. Dzięki swojej uniwersalności pozwala na stworzenie różnorodnych potraw, od dań mięsnych, po lekką kuchnię wegańską. To również doskonała sposobność do wspólnej zabawy w gronie najbliższych.

Nim oczywiście zdecydujemy się zorganizować wyjazd, warto upewnić się, że w miejscu, w którym planujemy spędzić wolny czas, na pewno można grillować. Większość atrakcyjnych turystycznie miejsc posiada wyznaczone strefy, w których grillowanie jest całkowicie bezpieczne zarówno dla natury, jak i nas samych. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza gdy planujemy wyprawę całą rodziną. Pamiętaj, grilluj, gdzie chcesz, ale zawsze odpowiedzialnie.

Grillowy niezbędnik nad jezioro.

Zanim zdecydujemy się spędzić weekend za miastem, warto dobrze przemyśleć jaki sprzęt będzie nam potrzebny i w co się zaopatrzyć by potrawy na grilla były smaczne i dobrze przyrządzone. Oto lista przedstawiająca co wziąć na grilla, by mieć pewność, że każda potrawa wyjdzie idealnie, a sam wypad będzie niezapomnianym przeżyciem.

1. Grill

Stanowi oczywiście absolutną podstawę, bez której nie ma mowy o grillowaniu. Mnogość modeli dostępnych, na rynku oraz ich bardzo szerokie przedziały cenowe sprawiają, że każdy znajdzie coś dla siebie. Drewno, węgiel, czy brykiet? Dowiedz się, na czym grillować najlepiej! Jeśli zastanawiasz się także, w jaki grill zainwestować przede wszystkim musisz wiedzieć, do jakich celów i jak często będzie on używany.

Ceny standardowych, średniej jakości i wielkości grilli wahają się pomiędzy 50, a 100 zł, są jednak często dość niewielkie, przez co, jeśli planujemy imprezę w większym gronie, mogą okazać się niewystarczające. Taka opcje będzie również odpowiednia, jeśli na grillowanie decydujemy się jedynie kilka razy w roku.

Nieco droższe modele powyżej 100 zł, z reguły są większe i zapewniają większą precyzję w kontrolowaniu temperatury. Dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko niedopieczenia lub przeciągnięcia składników. Przy odpowiednio rozgrzanym grillu średniej klasy można nawet smażyć steki.

2. Akcesoria

Jeśli zależy nam na bezpieczeństwie swoimi i bliskich, a także komforcie i oczywiście jakości przyrządzanych potraw warto zaopatrzyć się w kilka niezbędników. Przede wszystkim, istotne będą np. szczypce, którymi można będzie odwrócić mięso, warzywa, pieczywo i wszystko, co znajduje się na ruszcie. Kolejnym bardzo pomocnym narzędziem jest nóż do porcjowania i nacinania mięsa oraz tacka lub półmisek, na który możliwe będzie odstawienie już przygotowanych składników.

3. Węgiel i rozpałka

Dobrze rozpalony grill to oczywiście podstawa. Jeśli ogień będzie za słaby, mięso w środku może okazać się na wpół surowe, a z wierzchu wręcz przeciągnięte i łykowate. Warto zatem zaopatrzyć się w brykiet i rozpałkę. Brykiet jest materiałem, który zapewnia wyższą temperaturę, która utrzymuje się mniej więcej na tym samym poziomie pozwalającą na większą inwencję w doborze składników, a także wybór droższych produktów.

Grill nad jeziorem w góachProdukty i półprodukty

Poza mięsem i warzywami zawsze warto mieć pod rękę podstawowy niezbędnik z kilkoma ulubionymi sosami i przyprawami. Dobrze też zabrać ze sobą takie klasyczne dodatki jak ketchup, musztarda, czy majonez, ale także oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i sos sojowy.

4. Lodówka turystyczna

Nieoceniony dodatek w każdej sytuacji. Mini lodówka sprawdzi się zarówno w upalne dni, jak i podczas nieco dłuższych np. weekendowych wypadów nad jezioro. Jest to opcja szczególnie przydatna, jeśli nie planujemy w jeden dzień zjeść całego prowiantu i wybieramy się pod namioty.

5. Dodatki i gadżety

To, co zabierzemy na nasz rodzinny grill nad jeziorem, zależy tak naprawdę od naszej pomysłowości. Warto oczywiście zaopatrzyć się w koce piknikowe, np. takie podszyte od spodu nieprzemakalny materiałem, co zapewni znacznie wyższy komfort odpoczynku. Ciekawym pomysłem okażą się także kosze piknikowe, wyposażone w zestawy sztućców i zastawy stołowej. Warto również urozmaicić grill ze znajomymi o gry i zabawy np. w formie aktywności fizycznych lub planszówek.

Przygotowywanie potraw na grilla

Koniecznie zabierz ze sobą także specjalne środki odstraszające owady, czy to w formie aerozolu, czy kremu oraz worki na wszystkie śmieci, jakie pozostaną po naszym rodzinnym grillowaniu. Pozostawienie po sobie idealnego porządku to kwestia absolutnie podstawowa, bez której nie powinniśmy nawet rozważać takiego wyjazdu!

Warto nam zaufać