Po pierwsze – co to jest Sear Station?
Sear Station to, mówiąc najprościej, trzy palniki umieszczone bardzo blisko siebie, dzięki którym możliwe jest uzyskanie w określonym obszarze grilla znacznie wyższej temperatury niż w pozostałych, co jest doskonałe, by przyspieszyć nagrzewanie się kratek i tym samym przyrządzanie potraw. Nie korzystając z tej funkcji w grillach Weber, musimy czekać dłużej – po co, skoro można zdecydowanie przyspieszyć przygotowywanie dań? Niezależne palniki dadzą ci możliwość uzyskania grillowanego steku o jakim marzysz!
Jak tego używać?
Skoro wiemy już czym jest Sear Station, warto poznać również zasadę jego działania. Obsługa jest bardzo prosta, jednak jest kilka rzeczy, o których warto pamiętać.
Grillowanie rozpocznij tak jak zwykle, tzn. otwórz pokrywę, włącz źródło paliwa i włącz główne palniki, jednak podczas rozgrzewania grilla pozostaw palnik Sear Station wyłączony. Zamknij pokrywę i pozostaw grilla, by ten mógł rozgrzać się do odpowiedniej temperatury (wystarczy około 15 minut, aby uzyskać 260 stopni Celsjusza.
Kiedy grill się rozgrzeje, pora uruchomić funkcję Sear Station. Jeżeli jesteś posiadaczem grilla Weber z serii Summit wyłącz zewnętrzne palniki albo ustaw je na mniejszy ogień, a następnie zapal palnik Sear Station. W przypadku modeli z serii Genesis wyłącz lub ustaw na mniejszy ogień palnik znajdujący się z prawej strony.
Czas na przygotowanie smacznej potrawy – w zależności od tego na co się zdecydujesz, powinieneś umieścić jedzenie w odpowiednim miejscu i podsmażać je z każdej strony od 1 do 4 minut. Oczywiście warto eksperymentować z czasem, bo nigdy nie da się ustalić dokładnej liczby minut i sekund dla przygotowania konkretnej potrawy – wpływ na to ma bardzo wiele czynników. Kiedy widzisz odpowiadający sobie efekt, a potrawa jest według ciebie dobrze przysmażona, przenieś ją na inną część kraty, gdzie temperatura jest niższa, by zakończyć proces smażenia.
Niektórzy ludzie preferują również odwróconą metodę korzystania z Sear Station, mianowicie najpierw grillują potrawę w niższej temperaturze, a tuż przed końcem przenoszą ją na wyższą temperaturę, by w odpowiedni sposób ją przypalić. Wybór należy do ciebie – w obu przypadkach można przygotować smaczny stek lub jakiekolwiek inne danie.
Funkcja Sear Station w grillach Weber to innowacja, która odróżnia nowoczesne urządzenia od tych klasycznych, dając jednocześnie więcej możliwości w zakresie przygotowania smacznego jedzenia. Polecam eksperymentowanie, bowiem wybieranie rożnych sposobów przyrządzania pozwala osiągnąć niespodziewane, doskonałe efekty, a Sear Station daje bardzo duże możliwości – zarówno początkującym, jak i doświadczonym miłośnikom grillowania.