Świeże, ciepłe i aromatyczne – jednym słowem pyszne. Właśnie takimi słowami można opisać posiłki przygotowane na grillu. Jeżeli w tym sezonie planujesz grillować i zaskoczyć bliskie osoby bogactwem smaków, możesz zastanawiać się, jaki grill kupić. Czy grill gazowy jest bezpieczny? Dlaczego grill gazowy to dobra alternatywa dla grilla węglowego?
Sprawdź naszą ofertę w kategorii grille gazowe !
Bezpieczeństwo grilla gazowego można rozważać w dwóch kontekstach. Pierwszy to bezpieczeństwo potraw – powinny one być pozbawione szkodliwych dla zdrowia substancji. Drugi to bezpieczeństwo użytkowania. Jakich reguł należy przestrzegać, aby przygotowywanie posiłków na grillu gazowym było bezpieczne?
Ogólne zasady to choćby: zapoznanie się z instrukcją dołączoną do urządzenia, ustawienie grilla na przygotowanej powierzchni i grillowanie wyłącznie na otwartej przestrzeni. Warto też zaopatrzyć się w akcesoria do grilli gazowych – narzędzia do grillowania, fartuch czy rękawice. Ale istnieją też reguły dotyczące obsługi urządzeń zasilanych gazem.
Grill gazowy – bezpieczeństwo użytkowania można zapewnić, przestrzegając następujących 6 zasad:
Grill należy rozpalać zawsze przy otwartej pokrywie. To ważne, bo w przeciwnym razie będzie się pod nią gromadzić gaz, co może doprowadzić do eksplozji. Od pierwszego dnia korzystania z grilla gazowego wyrób sobie nawyk otwierania pokrywy przed uruchomieniem urządzenia.
Butla gazowa do grilla nie powinna być przechowywana w piwnicy, kuchni czy innymi zamkniętym pomieszczeniu. To niebezpieczne – gdyby doszło do jej rozszczelnienia, istnieje ryzyko wybuchu. Gdzie zatem przechowywać butlę z gazem? Najlepiej na świeżym powietrzu, np. pod wiatą.
Ulatniający się gaz może doprowadzić do pożaru lub nawet eksplozji. Stąd też tak ważne jest regularne kontrolowanie szczelności węża gazowego. Nie jest to jednak ani skomplikowane, ani czasochłonne – szczegółową instrukcję znajdziesz poniżej.
Bezpieczne używanie grilla gazowego oznacza wykonywanie niektórych czynności zgodnie z zaleconą kolejnością. Tak jest w przypadku zakończenia grillowania – w pierwszej kolejności należy ustawić pokrętła palników na pozycji zamkniętej, a dopiero następnie odciąć dopływ gazu zaworem na butli.
Wiele grilli marki Weber posiada specjalny system odprowadzania tłuszczu z potraw – jest on gromadzony w specjalnej tacce. Bezpieczeństwo użytkowania grilla gazowego wymaga, aby regularnie usuwać jej zawartość – gorący tłuszcz jest niebezpieczny.
Grillować należy zawsze na czystym urządzeniu. Aby ułatwić sobie utrzymanie grilla w czystości, warto pamiętać o jego wypalaniu. Wypalanie powinno odbyć się tuż po zakupie urządzenia i następnie po każdym jego użyciu.
Zastanawiasz się, czy grill gazowy jest zdrowy? Jeżeli swoje zdrowie postrzegasz w sposób holistyczny, to grill zasilany gazem jest dobrą alternatywą dla grilla węglowego. Dlaczego? Rozpalenie grilla gazowego nie wymaga korzystania z podpałek – mogą one wydzielać rakotwórcze substancje. Dużym zagrożeniem jest też tłuszcz kapiący na brykiet – powstają wówczas dioksyny – kancerogenne substancje. Te wady eliminuje grill na gaz.
Grill gazowy – w odróżnieniu od grilla węglowego – to także:
Zarówno przenośny, jak i profesjonalny grill gazowy musi być regularnie kontrolowany – trzeba wykonać próbę szczelności systemu gazowego. To czynność, którą należy przeprowadzić na świeżym powietrzu przed każdym uruchomieniem grilla oraz po każdej wymianie, odłączeniu i podłączeniu butli z gazem. Do tego zadania nie wykorzystuj ognia! Nie używaj ani zapałek, ani zapalniczki.
Próba szczelności systemu gazowego krok po kroku:
Jak widzisz, grill gazowy jest bezpieczny – przygotowywane na nim posiłki nie są narażone na działanie szkodliwych substancji. Jeżeli dopilnujesz do tego szczelności instalacji gazowej i dostosujesz się do zaleceń producenta, użytkowanie grilla na gaz nie będzie wiązać się z niebezpieczeństwem.