Chcesz wprowadzić dobre nawyki do swojego życia? Stawiasz na aktywność fizyczną i wysokiej jakości żywność? Grille gazowe to zdecydowanie wybór dla Ciebie! Dzięki nim potrawy mogą być nie tylko pyszne, ale też zdrowe i niskokaloryczne. Sprawdź, dlaczego grill gazowy to jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków oraz jak grillować, aby Twoje dania były smaczne i pełne wartości odżywczych!
Sprawdź naszą ofertę w kategorii grille gazowe!
Grille gazowe w przeciwieństwie do węglowych, a czasem nawet elektrycznych, zapewniają szybszy czas rozpalania i większą kontrolę nad całym procesem. Urządzenia najczęściej zasilane są butlą gazową wypełnioną propanem lub mieszanką propan-butan.
Najpopularniejsze modele do użytku prywatnego wyposażone są w jeden lub dwa palniki oraz ruszt umożliwiający jednoczesne przygotowanie posiłków dla 4, a czasem nawet 6 osób. Między rusztem a palnikami znajduje się blacha pełniąca funkcję ociekacza tłuszczu i izolacji od płomieni.
Jeśli zaś chodzi o obsługę, oczywiście warto zacząć od podstaw: bezpieczeństwa. Pamiętaj, że grille gazowe podobnie jak inne grille muszą zostać umieszczone w bezpiecznym miejscu, z dala od materiałów łatwopalnych, na stabilnej powierzchni.
Następnie jeszcze zanim zaczniesz przygotowywanie potraw, upewnij się, że butla z gazem jest odpowiednio napełniona i prawidłowo podłączona. Włączenie grilla z kolei to pestka – wystarczy obrócić pokrętło i użyć zapalniczki. W mgnieniu oka pojawi się płomień, na którym możesz smażyć ulubione potrawy. Proste i szybkie!
Grill gazowy to wyjątkowo zdrowa alternatywa dla klasycznych dań z rusztu. Najważniejsza, wpływająca na jakość jedzenia różnica tkwi w paliwie. Węgiel drzewny i brykiet emitują dym, który wchłaniają produkty. Dodatkowo opary tłuszczu kapiące na węgiel mogą prowadzić do wytwarzania się szkodliwych reakcji chemicznych.
Co jeszcze wpływa na doskonały smak potraw z grilla gazowego?
Grille gazowe są bardziej przyjazne dla naszego organizmu, ponieważ jako paliwo wykorzystują gaz. Stosowany w nich propan lub mieszanka propan-butan, nie szkodzą naszemu zdrowiu. Korzystając z takiego grilla, nie musisz martwić się duszącym, gęstym dymem – gaz spala się w sposób czysty i nie pozostawia zapachu. Efektem tego procesu są jedynie woda i dwutlenek węgla, które nie wpływają na aromat ani smak przyrządzanych potraw.
Podczas grillowania nie tylko wybór produktów ma znaczenie, ale przede wszystkim technika ich pieczenia, a czasem nawet wykorzystane akcesoria do grilli gazowych. Nieprzestrzeganie podstawowych zasad może sprawić, że potrawy staną się szkodliwe dla naszego organizmu.
Kluczową kwestią jest utrzymanie czystości urządzenia, zwłaszcza rusztu, na którym przyrządzane są dania. Resztki starych składników pozostawione po wcześniejszym grillowaniu będą dalej się spalać, prowadząc do wydzielania substancji niebezpiecznych dla naszego organizmu.
Nie bez znaczenia jest również jakość wybieranych przez Ciebie produktów. Świeże warzywa i wysokiej klasy mięso dostarczą Ci o wiele więcej witamin i minerałów niż produkty mrożone, czy przetworzone. Zdecydowanie nie polecamy sięgać po gotowe potrawy reklamowane jako zestawy na grilla, ponieważ pełne są konserwantów i niepotrzebnej chemii.
Ostatnim czynnikiem wpływającym na jakość Twoich potraw będzie też wiedza dotycząca czasu obróbki, czy siły ognia. Pamiętaj, że każde mięso i warzywo wymaga innego podejścia, a niewłaściwa obróbka może wpłynąć nie tylko na smak dania, ale także Twoje zdrowie.
Wprowadź do swojego menu zdrowe dania z rusztu i ciesz się ich wartościami odżywczymi oraz wyjątkowym smakiem bez dymu czy potencjalnie toksycznych substancji. Postaw na doskonałą jakość potraw i wybierz swój grill gazowy już dziś!