Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Desery z grilla gazowego. Poznaj sprawdzone przepisy!

13-04-2024

Wszyscy kochamy desery — ciasta, puddingi i suflety stanowią słodkie zwieńczenie każdego posiłku. Co jednak kiedy planujesz urządzić grill party dla swoich najbliższych? Czy w takiej sytuacji musisz zrezygnować z łakoci? Niekoniecznie! Desery z grilla cieszą się coraz większą popularnością i uzupełniają stoły podczas domowego barbecue. Poznaj najpopularniejsze przepisy na słodkie przekąski i zaskocz swoich gości!

desery z grilla

Czy można przygotować deser na grillu gazowym?

Zdecydowanie tak! Co więcej, takie pozycje bardzo często składają się z soczystych, pełnych naturalnych cukrów owoców, co czyni je zdrowszym wyborem niż standardowe ciasta. Przekąski na słodko takie jak brzoskwinie, ananasy, czy banany z rusztu zachwycają swoim bogatym aromatem, idealnie uzupełniając smak potraw z grilla gazowego takich jak kiełbasy, szaszłyki, steki, żeberka czy karkówka.

Nieoczywiste desery z grilla gazowego to świetna okazja, aby zaskoczyć swoich gości i nieco poszerzyć ich paletę smaków. Ponadto słodkie przekąski są niezwykle proste, szybkie i nie wymagają wcześniejszego przygotowania, można je piec wspólnie bezpośrednio na ruszcie!

Lubisz smak klasycznych ciast? Chcesz przygotować dla swoich gości coś nieco bardziej skomplikowanego? Na szczęście grille gazowe pozwalają także na pieczenie takich klasyków jak suflet, chrupiące faworki, czy aromatyczne cynamonki.

Co jest potrzebne do przygotowania deseru z grilla gazowego?

To jakie akcesoria do grilli gazowych będą potrzebne, w dużym stopniu zależy od tego, na jakie słodkie przysmaki się zdecydujesz. Do klasycznych owoców jak jabłka, brzoskwinie, ananasy czy banany w wersjach z cukrem, czekoladą bądź cynamonem wystarczy zwykła folia aluminiowa. Pamiętaj jednak aby zawsze układać owoce na błyszczącej stronie, którą wcześniej dobrze będzie delikatnie wysmarować masłem. Dobrą praktyką będzie też skropienie ich odrobiną soku z cytryny, co zapobiegnie nabieraniu przez nie brzydkiego, szarego koloru.

Pomocna będzie również ceramiczna blacha, która zapobiegnie przywieraniu do powierzchni, szerokie szczypce, łopatka oraz silikonowy pędzelek. Do listy zdecydowanie warto dodać dobrą znajomość przepisu, który chcesz przygotować. Pamiętaj, że temperatura grillowania na grillu gazowym w przypadku tak delikatnych składników, jak m.in. owoce jest wyjątkowo istotna, podobnie jak czas obróbki termicznej, dlatego musisz zachować szczególną ostrożność.

deser z grilla gazowego

Przepisy na najlepsze desery z grilla gazowego

Szukasz pomysłu i inspiracji na ciekawe smakołyki prosto z rusztu? Służymy pomocą! Poznaj najpopularniejsze łakocie, które wraz z rodziną i przyjaciółmi możesz przygotować na grillu gazowym.

Faworki z grilla

A może tak odrobina klasyki z nowoczesnym twistem? Ten uwielbiany przysmak nabiera zupełnie nowego charakteru, jeśli przyrządzi się go na ruszcie.

Potrzebne Ci będą:

  • 500 g maki pszennej typ 450;
  • 50 g masła;
  • 8 żółtek;
  • 3 łyżki śmietany 18%;
  • 1 łyżka spirytusu;
  • szczypta soli;
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia;
  • cukier puder.

Do przesianej mąki dodaj masło i szczyptę soli, a potem wszystko wymieszaj. Następnie wlej żółtka, dodaj spirytus i śmietanę, ponownie dokładnie mieszając. Gdy masa będzie jednolita, przenieś ją na blat i wyrabiaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie podziel ciasto na trzy równe części, każdą owiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj z niego paski o szerokości około 2 cm.

Każdy środek paska natnij wzdłuż na długości około 3 cm. Przez powstałe nacięcie przeciągnij jeden koniec paska, formując typowy dla faworków kształt. Żeliwną bądź ceramiczną blachę natrzyj olejem lub smalcem i rozgrzej do temperatury 170-175°C. Smaż faworki na złoto z obu stron. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy faworki ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.

Suflet czekoladowy z grilla

Propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu osobom w każdym wieku!

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 3 jajka (1 żółtko + 3 białka);
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej;
  • 100 ml mleka;
  • 40 g cukru;
  • 25 g masła.

Rozpuść kawałki czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce ustawionej na małą moc. Oddziel białka od żółtek, odstawiając 3 białka i 1 żółtko na bok. W misce ubij jedno żółtko z mąką kukurydzianą. Do mleka wsyp 30 g cukru, zagotuj, a następnie powoli dodaj mieszankę żółtka z mąką, cały czas mieszając. Przełóż mieszaninę z powrotem do rondelka i gotuj na małym ogniu, nie przestając mieszać. Dodaj czekoladę, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Ubij białka na sztywno i delikatnie dodaj je do letniej czekoladowej masy. Wysmaruj 4 duże foremki masłem, obsyp wnętrza cukrem i wlej do nich przygotowaną masę, wypełniając każdą do około 2/3 wysokości. Umieść foremki na blaszce i wstaw na ruszt. Urządzenie ustaw na 160°C i piecz przez 15 minut.

Cynamonki pieczone na grillu

Doskonała propozycja dla tych, którzy nie boją się eksperymentować. Cynamonki z grilla nie tylko wspaniale smakują, ale też zachwycają swoim głębokim i intensywnym aromatem.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • 125 ml lekko ciepłego mleka;
  • 300 g mąki pszennej;
  • 50 g cukru;
  • 14 g suchy suchych drożdży;
  • 60 g roztopionego masła;
  • 1 jajko;
  • szczypta soli.

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:

  • 30 g roztopionego masła;
  • około 50 g brązowego cukru;
  • kilka łyżeczek cynamonu;
  • garść rodzynek;
  • cukier perlisty do dekoracji.

Umieść wszystkie elementy poza masłem w misce miksera i rozpocznij zagniatanie ciasta (możesz wykonać tę czynność także ręcznie). Pod koniec dodaj stopione masło i dokładnie wymieszaj z ciastem. Następnie przykryj ciasto ściereczką i umieść w ciepłym miejscu na około 20-30 minut, aby podwoiło swoją objętość.

Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 × 35 cm, następnie równomiernie posmaruj powierzchnię masłem. Rozsyp na masło wcześniej przygotowany cynamon, cukier i rodzynki, starając się rozłożyć je jak najbardziej równomiernie. Następnie zwiń ciasto w roladę i pokrój na plastry. Możesz użyć do tego nici zamiast noża, aby plastry miały ładny, okrągły kształt. Pozostaw uformowane smakołyki na kilka minut, aby mogły dodatkowo wyrosnąć.

Aby upiec cynamonki, wykorzystaj piec do pizzy oraz kamień do pieczenia o prostokątnym kształcie. Umieść wyrośnięte bułeczki na patelni lub w naczyniu żaroodpornym. Następnie, korzystając z rękawic ochronnych, włóż patelnię do wcześniej nagrzanego pieca. Cynamonki piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.

desery z grilla gazowego

Owocowe, słodkie przekąski na grilla gazowego

Lubisz szybkie i proste przepisy? Nie znajdziesz lepszego pomysłu na słodkie przekąski na grilla gazowego niż klasyczne owoce z dodatkami! Pełne naturalnej słodyczy lub nieco podkręcone brązowym cukrem i czekoladą zachwycą każdego amatora łakoci.

Owocowe szaszłyki z grilla

Kolorowe, aromatyczne i pełne witamin — soczyste owocowe szaszłyki to idealny wybór, jeśli szukasz lekkiej i zdrowej przekąski.

Będą Ci potrzebne:

  • jabłko;
  • gruszka;
  • kiwi;
  • banan;
  • laska wanilii;
  • 10 g cukru;
  • odrobina soku z cytryny;
  • bita śmietana.

Ten deser z grilla gazowego przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że nabijesz swoje ulubione owoce na długą wykałaczkę, a następnie delikatnie skropisz je sokiem z cytryny, aby nie nabrały szarej barwy. Opcjonalnie możesz dodać także cukier i laskę wanilii. Gotowe szaszłyki zawiń w folię i piecz na ruszcie przez ok. 5 minut z każdej strony w temperaturze 180°C.

Banany z grilla

Ponadczasowa klasyka, niekwestionowany król grillowanych deserów. Banan w czekoladzie to szybki i niezwykle prosty sposób na coś słodkiego, który trafi w gusta każdego uczestnika imprezy.

Składniki:

  • banany (ilość uzależniona od liczny gości);
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady;
  • sezonowe owoce.

Banany rekomendujemy grillować metodą pośrednią – owoce musisz umieścić w centralnej części grilla, przy czym zewnętrzne palniki ustaw na średni ogień, a środkowe na niski. Bananów nie obieraj, a jedynie natnij skórkę wzdłuż i delikatnie rozchyl. Czekoladę posiekaj na mniejsze fragmenty i włóż do wnętrza banana. Następnie tak przygotowane łakocie umieść na grillu skórą do dołu i grilluj około 10 minut w temperaturze mniej więcej 180°C. Gdy miąższ zacznie oddzielać się od skórki, a czekolada się roztopi, oznacza to, że banany są gotowe.

Jak widać, słodkości z grilla są o wiele łatwiejsze do przygotowania, niż mogłoby się wydawać. Ich głęboki smak i intensywny armat zachwycą wszystkie zmysły Twoich gości i sprawią, że będą mieć ochotę na więcej!

Warto nam zaufać