Z faktem, iż jesteśmy w absolutnej czołówce jako naród, jeśli chodzi o grillowanie nikt się chyba nie będzie kłócił. Polacy uwielbiają grillować. Dlaczego w kraju, w którym dni dobrych na grillowanie jest mało, jest tak wielu zapaleńców tego sposobu spędzania czasu? Odpowiedź w artykule!
Jak zostało wspomniane we wstępie, Polska nie jest raczej miejscem, w którym grillowanie jest możliwe zawsze wtedy, gdy mamy na to chęć. Relatywnie krótkie lato, które często również nie rozpieszcza i wydaje się niewystarczające, by zachęcać do rozpalania rusztu. Tymczasem to właśnie ta niewielka ilość pogodnych dnia na w skali całego roku sprawia, że tak wielu Polaków decyduje się na tę formę spędzania czasu.
Wydaje się, że gdy już nadejdą ciepłe dni, robimy wszystko, by tylko wyjść na zewnątrz. Po długiej jesieni i jeszcze dłuższej zimie wiosenne dni również rzadko nas rozpieszczają. Dlatego jesteśmy narodem wytrwałym i cieszymy się z każdego słonecznego w lecie dnia. Nawet jeśli jest 16 stopni…
Grill to przede wszystkim świetna wymówka, by w końcu wyjść domu, pobyć na świeżym powietrzu i napawać się urokami natury. Gdy na plażowanie albo wycieczkę w góry jest za zimno, warto jest sięgać po ulubionego grilla.
Oczywiście nie należy zapominać o jakże ważnych (o ile nie najważniejszych!) walorach smakowych. Grillowanie jest bardzo szybką formą przyrządzania dań, którymi może najeść się cała rodzina.
Ponadto Polacy w większości przypadków to mięsożercy, którzy cenią sobie tradycyjną, polską kuchnię. Grillowy ruszt pozwala na połączenie kuchennych tradycji, jakimi są wyroby takie jak kiełbasa czy lubiana przez nas karkówka. Oczywiście smacznym i zdrowym dodatkiem do tak przyrządzonych dań są warzywne szaszłyki, pieczone ziemniaczki czy przyrządzone wcześniej sałatki na zimno.
Dania grillowe często zastępują nam tradycyjne obiady (np. w niedzielę), od których już też powoli jako naród coraz chętniej rezygnujemy, na rzecz nowych kuchennych odkryć.
Pozostając w klimacie grillowanych dań, ale i wychodząc daleko poza nie, trzeba przyznać, że grillowanie w Polsce to bardzo dobry interes. Zaczynając od oferty sklepów spożywczych, warto zauważyć, że wychodzą one z asortymentem na wprost oczekiwaniom konsumentów. Najlepszym tego dowodem jest przegląd lodówek w supermarketach, które w okresie majówki niemal uginają się od gotowych szaszłyków, zamarynowanej karkówki czy od kiełbasek w różnych smakach i rodzajach – i to niezależnie od pogody! Takie proste rozwiązania z pewnością są bardzo dużą wygodą, z której być może nie skorzysta bardziej wyrachowany grillowicz, ale niedzielni miłośnicy z pewnością.
Ponadto bardzo bogata oferta różnorodnych akcesoriów, jak i samych grilli (przy okazji zapraszamy do naszego sklepu : ) ) jest z pewnością czynnikiem, który zachęca wielu z nas do zakupu swojego własnego wyposażenia grillowego. Koszt zakupu akcesoriów, które są niezbędne do urządzenia własnego grilla nie są wysokie. Najbardziej podstawowe można kupić już za kilkadziesiąt złotych (zakładając oczywiście kupno grilla na kilka razy : ) )
Grillowanie jest bardzo miłym sposobem na spędzanie czasu szczególnie że lubimy bawić się w różny sposób. Grill daje tę możliwość, że nie jesteśmy „uwiązani”, ani ograniczeni wyłącznie do możliwości kuchni stacjonarnej. W grillowaniu w dogodnych warunkach szczególnie pomocne są grille Weber Go Anywhere, które można zabrać ze sobą w plener.
Warte zauważenia jest również to, iż Polacy lubią przebywać w otoczeniu natury. Co więcej, takim miejscem są nie tylko ogrodowe zacisza, ale również ogródki działkowe, które nadal cieszą się niemałym zainteresowaniem. Możliwość wbudowania własnego sprzętu, czy z kolei zapatrzenie się w niewielkie grille węglowe, jak np. Palenisko Weber Fireplace to spełnienie potrzeb na ciekawe spędzenie wiosenno-letnich dni.
No cóż, być może nie jest to warte szczególnego wspomnienia, jednak z pewnością jest to jedna z naszych szczególnych jako naród cech. Nie ma tu mowy o upijaniu się, jednak wielu z nas nie może sobie wyobrazić grilla bez przynajmniej odrobiny alkoholu. Otwarcie pierwszej puszki często następuje na długo przed rozpaleniem grilla i z pewnością wielu z nas kojarzy się z letnim klimatem odpoczynku.
Najczęściej na polskich stołach spotkać można piwo – zaczynając od tzw. radlerów, po strongi. Nie brakuje jednak i bardziej wykwintnych trunków jak np. wino, które lubi być pite przy takich potrawach np. dobrze przyrządzona karkówka. Zdarzają się również takie zastosowania przepisów, które zachęcają do wykonania alkoholowej marynaty, która sprawia, że mięso jest bardziej kruche i delikatne.
Oczywiście nie mogło zabraknąć tego aspektu! Polacy są narodem szczególnie gościnnym, który lubi zapraszać gości, jak i być zapraszanym. W okresie jesienno-zimowym są to bardziej spotkania wokół dobrze zastawionego stołu. Natomiast w okresie letnim często decydujemy się na spotkania plenerowe. Są one szybkie w przygotowaniu, w dużej mierze właśnie ze względu na zastosowanie grilla. Wrzucenie na ruszt różnych rodzajów mięsa jest szybkie w przygotowaniu, jak i samy ich przyrządzeniu. Ponadto grill pozwala na szeroką paletę możliwości, jeśli chodzi o smaki (jeśli nie macie pomysłów, zapraszamy do naszych wcześniejszych wpisów).
Może nie jesteśmy mistrzami, jeśli chodzi o różnorodność potraw na grillu (do czego szczególnie zachęcamy!), niemniej jednak z pewnością jest w nas zacięcie do przyrządzania i lubowania się w grillowanych potrawach! Grillujmy zatem nadal i czerpmy z tego przyjemność.