Rozpływające się w ustach potrawy, które długo zachowują swoją świeżość – takie możliwości daje domowa wędzarnia. Proces obróbki dań za pomocą dymu stanowi naturalną metodę konserwacji produktów spożywczych. Technologie tę stosuje się od wieków, a przepisy z użyciem wędzonych dań odznaczają się długą tradycją. Wzmianki na ich temat znajdują się m.in. książkach poświęconych kuchni staropolskiej.
Posiłki przygotowywane z wykorzystaniem opracowanych w ten sposób składników odznaczają się niezwykłymi walorami smakowymi. Wędzenie w domu niesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim dla naszego zdrowia, ale także, jak się okazuje – portfela, no i oczywiście osobistej satysfakcji.
Masz już dosyć sklepowego jedzenia naszpikowanego chemią? Chcesz zadbać o zdrowie własne i swoich bliskich? Cenisz smak naturalnych potraw i produktów przygotowywanych w tradycyjny sposób oraz według najlepszych receptur? Jeśli tak, zdecyduj się na wędzenie mięsa lub innych artykułów spożywczych w domu. Wyroby przygotowane w taki sposób cechuje niepowtarzalny aromat.
Samodzielne wędzenie w domu to sposób na zdrowe posiłki. Przyrządzone przez Ciebie mięsa, kiełbasy, wędliny charakteryzują się bardzo dobrą jakością – są pozbawione substancji konserwujących, barwników czy polepszaczy smaków. Jednym słowem, wiesz, co jesz, sam wybierasz dodatki oraz składniki. Efekt? Pyszne, delikatne, aromatyczne dania, które koją podniebienie.
Wędzarnia ogrodowa Smokey Mountain 47cm
Wędzarnie nadają się do przyrządzania różnych potraw. Sprawdzają się także w przypadku osób, które nie przepadają za mięsem lub nie jedzą go z przyczyn zdrowotnych. To Ty podejmujesz decyzję, jak i co wędzić w domu. Pamiętaj jednak, aby wybierać odpowiednie materiały opałowe. Drzewo orzecha doskonale nadaje się do obróbki ryb oraz drobiu, natomiast aromat jabłoni pasuje do mięsa wieprzowego. Aby uzyskać charakterystyczny smak, warto sięgnąć po drewno dębowe, które świetnie komponuje się z wołowiną lub drobiem, ale niektórzy wykorzystują je również do wędzenia sera lub warzyw.
Na ruszt możesz wrzucić m.in.:
Wędzenie mięsa lub innych produktów spożywczych w domu ma wiele zalet, a co istotne nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jedynie zaopatrzyć się w dobry sprzęt i akcesoria do wędzenia. Produkowane obecnie wędzarnie domowe wyróżniają się wieloma praktycznymi udogodnieniami ułatwiającymi przyrządzanie potraw – posiadają wbudowany termometr, otwór na drewno, ekran termiczny chroniący przed rozprzestrzenianiem się ciepła.
Domowe wędzarnie pozwalają na tworzenia własnych wędlin, oryginalnych serów lub produktów stanowiących bazę do przygotowania rozmaitych posiłków. Sam wybierasz i przyprawiasz produkty na ruszt. Możesz zdecydować się na tradycyjne receptury, jak również sięgnąć po składniki kojarzące się z kuchnią śródziemnomorską, np. pstrąg, dziki łosoś, grecki ser manouri lub orzechy nerkowca. Wędzenie warzyw, owoców, serów, mięs, ryb dostarcza ogromnej satysfakcji, która z czasem może stać się twoją nową pasją.
Zastanawiasz się, ile potraw, a tym samym pieniędzy, ląduje w koszu na śmieci? Kiepska jakość gotowych produktów spożywczych sprawia, że szybko stają się one niezdatne do spożycia, a w najlepszym razie wyglądają nieapetyczne. Jak zapobiec marnowaniu żywności? Najlepiej wędzić w domu. Artykuły poddane obróbce dłużej zachowują swoją świeżość. Rozwiązanie pozwala zatem na racjonalne gospodarowanie żywnością, co pozytywnie wpływa na budżet. Warto podkreślić też, że przygotowywanie dań w wędzarni jest wygodne – uruchomienie urządzenia nie zajmuje dużo czasu, a dania można przyrządzać o dowolnej porze.
Jeśli chcesz, by serwowane przez Ciebie potrawy były zdrowe i smaczne, a do tego pragniesz urozmaicić swoje codzienne menu, zastanów się nad inwestycją w wędzarnie ogrodowe. Sprawdź, jakie modele oferujemy.