Większość rodziców doskonale wie czym jest karmienie małego dziecka – nieustannym polem bitwy o każdy kolejny kęs. Dzieci z reguły jedzą niechętnie, jednak odpowiednio przygotowane dania z grilla mogą stać się miłym doświadczeniem, które będą ponadto nieskomplikowane i szybkie do przygotowania.
Dzieci zwłaszcza kilkuletnie, tolerują jedynie wąski wybór potraw, a tym samym gamy smakowej, o czym warto pamiętać podczas przygotowywania dla nich dań. Przede wszystkim potrawy powinny być delikatne, a nawet nieco mdłe. Również dodatki powinny być czymś, co one same dobrze znają, jeśli zależy Ci na uzupełnieniu ich menu w coś więcej, niż tylko kiełbaskę i chleb.
Dzieci analizują wszystko, co jest podane na talerzu. Nie wezmą do ust czegoś, co nie prezentuje się według ich uznania dobrze. Dlatego panuje zasada odwrotna, niż u dorosłych – im prościej, tym lepiej. Jeśli talerz ma się składać z piersi kurczaka, chlebka i kleksa keczupu – niech tak będzie.
Na szczęście dzieci są ciekawskie, dlatego warto jest wykorzystać ten fakt. Skomponowanie warzywnych szaszłyków, gdzie każdy kolor przechodzi w kolejny, wydawać się może nieco wymagającym zadaniem. Warto się jednak go podjąć, ze względu na efekty – nieoceniona dawka warzyw, które niestety dzieci często niechętnie jedzą. Ten prosty trick może się okazać kluczem do sukcesu, by grill stał się okazją do zachęcenia dzieci do spożywania większej ilości warzyw.
Ważne jest również, by grillowane dania nie były za bardzo przysmażone, a tym bardziej zwęglone! Nie tylko nie jest to odpowiednie dla ich małych brzuszków, ale również dzieci nieufanie podchodzą do tak wyglądających potraw.
Bardzo ważne jest odpowiednie dobranie rodzaju mięsa. Warto tutaj postawić na klasykę w postaci tradycyjnej kiełbaski czy kurczaka, a najlepiej piersi z kurczaka. To smaki znane i jak było wcześnie wspomniane, nie odznaczają się one niczym szczególnym – czyli tak, jak lubią nasze pociechy.
Należy kategorycznie zapomnieć o czymś takim jak marynowanie czy wędzenie. Chociaż te dwie metody rewelacyjnie wpływają nie tylko na smak, ale również na jakość mięsa, większość dzieci nie będzie nimi zainteresowana. Tak samo jest w przypadku kiełbasek – jeśli posiadają jakieś dodatki np. chili, prawdopodobnie będą nieodpowiednie dla Twojego malca.
Ponadto podczas podawania kiełbasek dobrze jest pamiętać o usunięciu skórki, która często jest przez najmłodszych nieakceptowalna. Podczas grillowania tej nietypowej kiełbaski warto zachować szczególną uwagę, ponieważ z uwagi na brak skórki, może się ona szybciej przypiec.
Jeśli chcesz, by Twój malec cieszył się smakami grilla w takim samym stopniu jak Ty, warto jest zdecydować się na dania proste w przyrządzaniu, ale przede wszystkim niezwykle smaczne. Tutaj prym będą wiodły grillowane chlebki, kukurydza oraz ziemniaczki, które warto jest przed położeniem na ruszt owinąć folią.
Grillowanie dla dzieci jest nie lada zadaniem, jednak warto jest zastosować się do tych kilku, niezwykle prostych zasad, by podać im dania pyszne oraz zdrowe.