Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708 

Grille elektryczne Q – odpowiadamy na pytania

15-02-2016

Historia urządzeń do grillowania Weber sięga początków lat 50-tych XX wieku. Najpierw były to grille węglowe, później w połowie lat 80-tych gazowe (z serii Genesis), a czasy nowożytne należą do nowoczesnej serii grillów elektrycznych spod znaku Q. Początkowo wyprodukowane modele Q 140 i 240 zostały udoskonalone i dzisiaj Weber oferuje modele Q 1400 i 2400, które dla wielu osób wciąż są tajemnicą. W tym artykule odpowiadam na często zadawane pytania, w celu przybliżenia funkcjonowania tych urządzeń.

 

Pytanie 1. Jak bardzo grillowanie na modelach elektrycznych Q różni się od grillowania na urządzeniach gazowych oraz węglowych?

 

Funkcje modeli elektrycznych z serii Q są bardzo podobne do tych, które zaimplementowano w urządzeniach gazowych (również z serii Q). Wiele osób zastanawia, jak to możliwe, że tak niepozorne i niewielkie urządzenie może grillować steki z mocą gazowych olbrzymów. A jednak to możliwe. Różnice w uzyskanym smaku są praktycznie niewyczuwalne – wszystkie typy urządzeń Weber radzą sobie w tym aspekcie naprawdę doskonale. Oczywiście nieco inaczej jest w przypadku grillów węglowych, które pozwalają na uzyskanie specyficznego aromatu, nie każdemu jednak odpowiadającego. Przewaga grillów elektrycznych z serii Q polega na tym, że mogą one być w wielu przypadkach stosowane w domach – na tarasach lub balkonach, a nawet wewnrz, co w przypadku modeli gazowych lub węglowych jest niemożliwe.

 

Pytanie 2. Jak należy czyścić grill elektryczny Q?

 

Unikalna konstrukcja modeli elektrycznych sprawia, że pojawiają się pewne różnice, o których warto wiedzieć.

 

Urządzenia należy czyścić tylko wtedy, kiedy są wyłączone i całkowicie chłodne. Regulatory temperatury i przewody zasilające powinny być czyszczone za pomocą wilgotnej ściereczki nasączonej mydłem, a w przypadku żeliwnego rusztu można rozpocząć usuwanie zanieczyszczeń jeszcze wtedy, gdy jest on ciepły – wystarczy do tego specjalna szczotka ze stali nierdzewnej. Kolejny etap czyszczenia rusztu powinien nastąpić wtedy, gdy będzie on zupełnie chłodny – wtedy pozbywamy się resztek zanieczyszczeń, myjąc ruszt ciepłą wodą z mydłem i wycierając do sucha jego powierzchnię papierowym ręcznikiem. Warto pamiętać, aby zużywające się szczotki wymieniać co wiosnę! Wielkim atutem grillów elektrycznych jest to, że czyszczenia nie wymaga ich element grzejny – jest bowiem samoczyszczący!

 

Pytanie 3. Czy grill elektryczny generuje dużo zanieczyszczeń?

 

W przeciwieństwie do modeli gazowych i węglowych, grillując na modelach elektrycznych z serii Q znacznie ograniczamy wydzielanie dymu i zapachu spalenizny, czego efektem jest możliwość używania tych urządzeń w domach, bez niepokojenia sąsiadów. Dlaczego tak się dzieje? Grillowanie odbywa się bez ognia, a potrawy przygotowuje się na specjalnej płycie.

 

Pytanie 4. Czy grillowanie na modelu elektrycznym jest zdrowsze?

 

To jedna z zalet, dla których ten typu urządzenia wybierają miłośnicy szczupłych sylwetek. Dlaczego? Ponieważ grillowane mięso nie posiada tak wiele tłuszczu, a w dodatku tłuszcz ten nie skapuje na żarzący się węgiel i w związku z tym nie są wydzielane różnego rodzaju szkodliwe substancje.

 

Mam nadzieję, że przybliżyłem każdemu działanie i obsługę grilla elektrycznego. Masz własne doświadczenia z urządzeniami z serii Q Weber albo innymi grillami elektrycznymi? Podziel się!

Warto nam zaufać

Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.