Chcesz przyrządzić pyszną pierś z kurczaka, ale nie masz dużego doświadczenia w grillowaniu? Podpowiemy, jakich przypraw i marynat użyć, aby była soczysta i smaczna. Zachwyć gości niesamowitym smakiem. Zobacz, jak przyrządzić pierwszej klasy mięso z piersi kurczaka na grillu!
Aby przygotować mięso do grillowania, doskonale sprawdzą się gotowe sosy, przyprawy i marynaty do grilla. Możesz także użyć marynaty wykonanej w domu – jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Bazę może stanowić wiele produktów takich jak: sos sojowy, jogurt naturalny, miód, ketchup czy musztarda. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Marynatę dodatkowo należy przyprawić. Często wybieranymi składnikami są ostra lub słodka papryka, tymianek, sól i pieprz. Kurczaka należy marynować przez kilka godzin przed grillowaniem, aby nabrał smaku i aromatu.
Pierś można przyprawić nie tylko przy użyciu przypraw. Choć ta opcja jest smaczna i powszechnie wybierana, ciekawą propozycją jest też podanie piersi z kurczaka w panierce, co sprawi, że mięso będzie chrupiące. Do przygotowania panierki potrzebujesz: jajka, ulubionych przypraw i płatków kukurydzianych. Kawałki mięsa przyprawiasz i zanurzasz w jajku. Następnie panierujesz je pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i kładziesz na ruszt. Inną opcją jest grillowanie kurczaka zanurzonego w jajku wymieszanym z przyprawami takimi jak: wędzona papryka i tymianek, a później oprószonego mąką.
Grillowana pierś z kurczaka to 151 kcal w 100 gramach mięsa, co czyni ją nisko kalorycznym daniem z grilla w stosunku do innych najczęściej przyrządzanych w ten sposób potraw. Czy to oznacza, że jest ona mniej smaczna? Absolutnie nie. Mięso z kurczaka jest delikatne i znakomicie będzie komponować się z wieloma dodatkami. Sprawdź nasze przepisy na soczystą pierś z kurczaka!
Jak przygotować to danie? Wystarczy, że fileta mocno skropisz oliwą z oliwek, dodasz sól i słodką paprykę. Następnie należy grillować mięso przez około 12-15 minut. Rodzaj grilla nie ma większego znaczenia – pierś pieczona na grillu elektrycznym będzie smakować tak samo dobrze, jak ta przygotowana na grillu gazowym czy węglowym. Podczas ostatnich kilku minut grillowania możesz na mięsie położyć gałązki pomidorów, co dodatkowo wzbogaci jego smak. Do przygotowania guacamole będzie potrzebne awokado, chili, limonka, posiekana kolendra oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Z awokado usuń pestkę, wydrąż miąższ, a następnie rozgnieć go widelcem. Dodaj soku z limonki, odrobinę kolendry, przypraw wedle uznania i gotowe!
Dla tych, którzy wolą nieco bardziej orientalne smaki, dobrym wyborem będzie przygotowanie kurczaka w przyprawie curry. Pierś oprószamy odrobiną soli, pieprzu i papryki. Następnie należy użyć jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę oraz curry. Tak przygotowaną marynatą smarujemy piersi z kurczaka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ostatnim krokiem jest grillowanie mięsa aż do zarumienienia. Możesz je podać z warzywami (również z grilla) oraz kaszą kuskus.
Po odpowiednim przyprawieniu marynowaniu lub panierowaniu – nie pozostaje nic innego jak położyć mięso na ruszt. Ile czasu powinno się grillować? To w dużej mierze zależy od wielkości kawałka. Jeśli kładziesz na grilla całą pierś z kurczaka, to potrzebuje ona spędzić na ogniu około 12-15 minut. Aby skrócić ten czas, można pokroić ją na mniejsze kawałki. Pamiętaj, by odwracać mięso z jednej strony na drugą. Zaleca się przewracanie każdego kawałka przynajmniej trzy razy, tak aby z żadnej strony się nie przypaliło. Sprawdzonym sposobem na grillowanie piersi kurczaka jest upieczenie jej w folii aluminiowej. Dzięki temu mięso będzie jeszcze bardziej soczyste i nie ulegnie wysuszeniu.
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem grillowanych potraw przez cały rok, postaw na grill elektryczny lub gazowy. Niewątpliwą zaletą grilla elektrycznego jest możliwość jego bezpiecznego użytkowania w warunkach domowych. Dodatkowo sprzęt tego typu zajmuje mało miejsca, a korzystanie z niego nie jest skomplikowane. Grill gazowy natomiast sprawdzi się dla bardziej zaawansowanych miłośników dań przygotowywanych w ten sposób. Do przyrządzenia piersi z kurczaka z grilla przydadzą się także odpowiednie akcesoria takie jak: szczypce czy łopatka do obracania.