Grillowanie w domu
06-09-2015
Grillowanie w domu
Sezon grillowy powoli dobiega końca – coraz częstsze opady, spadająca temperatura i trudna do przewidzenia aura nie sprzyjają grillowaniu w ogrodzie czy na tarasie. Miłośników aromatycznych i spieczonych potraw pragnę jednak uspokoić – nawet nadejście zimy nie musi zniweczyć naszych planów. Proponuję grillowanie w domu, które pozwala przez okrągły rok cieszyć się jedy-ną w swoim rodzaju karkówką i niepowtarzalnymi spotkaniami z bliskimi.
Odpowiedni grill
Aby móc efektywnie grillować pod dachem, trzeba przede wszystkim zaopatrzyć się w odpowiedni grill. Oczywiście nie może być to model węglowy, ani gazowy, bowiem ilości dymu sprawiłyby, że przyrządzanie potraw stałoby się bardzo uciążliwe, a także niebezpieczne nie tylko dla osób znajdujących się w pomieszczeniu, ale też w sąsiednich mieszkaniach. Zresztą przepisy jasną mó-wią, że za rozpalanie takiego grilla w niedozwolonym miejscu, czyli również w mieszkaniu w bloku, grozi mandat do 500 zł.
Na szczęście dzięki nowoczesnym grillom elektrycznym, możliwe jest skuteczne grillowanie bez jakiegokolwiek ryzyka poża-ru. Polecam wybierać tylko urządzenia posiadające specjalne powłoki, które zabezpieczają przed powstawaniem dymu i pozwalają na ograniczenie nieprzyjemnych zapachów. Zaletą grillów elektronicznych jest to, że gromadzą spływający tłuszcz w specjalnej prze-strzeni, w związku z czym są proste w czyszczeniu, a grillowanie na nich jest zdrowe, ponieważ nie wydzielają się szkodliwe związki. Mimo wszystko, ze względu na wydzielający się zapach, który jest dosyć intensywny i nawet na dużych przestrzeniach może unosić się przez długi czas, warto grillować jak najbliżej okapu, by wszelkie aromaty zostały szybko usunięte z wnętrza domu. Doskonałym rozwiązaniem są modele grillów z pokrywką, dzięki czemu problem dymu zostaje rozwiązany.
Grill elektryczny to jednak nie jedyna możliwość – warto też rozważyć kupno patelni grillowej, która doskonale sprawdza się w codziennym użytkowaniu i przyrządzaniu mięs czy warzyw. Ich niewątpliwym atutem są niskie ceny, a inwestycja w nie wiązać się może nawet z kilkunastokrotnie mniejszymi kosztami. To jednak tylko alternatywa, a z doświadczenia wiem, że prawdziwi miłośnicy grillowania tak czy inaczej zdecydują się na grilla – w końcu chodzi nie tylko o smak i komfort, ale też o ten jedyny w swoim rodzaju klimat grillowania.