Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Jak przygotować polędwiczki wieprzowe z grilla? Poznaj nasze propozycje!

06-12-2021

Mięso wieprzowe dzięki swojej teksturze i bogatej palecie smakowej może być przyrządzane na wiele różnych sposobów. Ponieważ jest dość tłuste, doskonale sprawdzi się podczas pieczenia w wysokiej temperaturze na grillu, wytapiając nadmiar zbędnego tłuszczyku i nie tracąc przy tym swoich walorów smakowych. Karkówka, schab, a może delikatne polędwiczki? Koniecznie sprawdź, jak zamarynować i przyrządzić soczystą wieprzowinę z grilla!

Mężczyzna grillujący polędwicę wieprzową – Top Grille

Jak grillować polędwicę wieprzową?

Kiedy myślimy o idealnej polędwiczce z grilla, mamy przed sobą obraz pięknie przybrązowionego mięsa, chrupiącego z zewnątrz i soczystego, rozpływającego się w ustach w środku. Cały sekret tkwi w odpowiednim rozpaleniu grilla i doprowadzeniu go do wystarczająco wysokiej temperatury. Ponieważ w mięsie wieprzowym często występuje więcej tłuszczu, istnieje znacznie mniejsze prawdopodobieństwo jego przypalenia.

Optymalny czas smażenia i zalecana technika pozwalająca uzyskać soczyste i delikatne mięso polega na wstępnej obróbce przez ok. 5 minut z obu stron w wysokiej temperaturze, a następnie już zmniejszając ogień, na pieczeniu kawałków po obu stronach w przedziale od 10 do 15 minut w zależności od grubości porcji.

Jeśli wybieramy tradycyjne grille węglowe, najlepszym wyjściem będzie rozpoczęcie pieczenia na najniższym szczeblu, stopniowo zwiększając jego wysokość. Jeśli natomiast stawiamy na grille elektryczne lub grille gazowe, by zmniejszyć temperaturę, wystarczy jedynie użyć odpowiedniego pokrętła, dzięki czemu regulacja jest jeszcze prostsza i dokładniejsza. Warto jednak pamiętać, że zarówno modele elektryczne, jak i gazowe pozwalają osiągać większą temperaturę smażenia, przez co łatwiej przypalić mięso. Należy zatem albo zmniejszyć czas smażenia do mniej więcej 5-7 minut lub dokładnie sprawdzać temperaturę rusztu, która powinna sięgać ok. 250°C.

Performer Deluxe GBS grill węglowy Weber

Polędwica wieprzowa z grilla – przepis

Decydując się na wieprzowinę z grilla, warto postawić na wysokogatunkowe mięso. Różnica będzie dostrzegalna nie tylko, w co oczywiste smaku mięsa, ale również w ilości tłuszczu. Lepszej jakości polędwiczka wieprzowa, będzie charakteryzowała się pięknym, intensywnym, ciemnoróżowym kolorem, nieco innym niż te, które możemy spotkać w standardowych sieciówkach. Ponadto, wysokogatunkowe mięso jest również o wiele bardziej sprężyste, a jego włókna tłuszczowe są bardzo wąskie i białe.

Weber Q 2400 grill elektryczny Weber – Top Grille

Jak przyprawić polędwiczki na grilla

Schab, karkówka, czy szaszłyki z polędwicy wieprzowej to zaledwie kilka podstawowych propozycji podania mięsa z grilla. Jeśli zależy nam na odrobinie finezji, możemy natomiast pokusić się o delikatne polędwiczki np. podane w sosie rabarbarowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami.

PRZYGOTOWANIE POLĘDWICZEK:

  • To, czym przyprawić nasze mięso, zależy w dużym stopniu od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Jeśli jednak nie mamy jasno określonych upodobań, warto postawić na klasyczną mieszankę soli, pieprzu i oliwy z oliwek solidnie nacierając mięso, a następnie zostawiając je w marynacie na całą noc w lodówce.

  • Na rozgrzanym do 250°C grillu obsmażamy polędwiczki z każdej strony po mniej więcej 2 minuty, tak, by zamknąć w niej soki, dzięki czemu mięso będzie delikatniejsze i bardziej soczyste.

  • Kolejnym krokiem będzie zawinięcie polędwiczek w folię i pozostawienie na grillu, już na mniejszym ogniu przez kolejnych 10 minut.

  • Gotowe polędwiczki należy odłożyć na kilka minut, a następnie pokroić na cieńsze plasterki i skropić sosem.

PRZYGOTOWANIE SOSU:

  • Rabarbar dokładnie płuczemy i odcinamy liście oraz suche końce. Następnie kroimy na niewielkie, ok. 1 cm kawałki, które smażymy, stale mieszając razem z cukrem, miodem, solą i pieprzem. Proces powinien trwać kilka minut do pełnej miękkości. Na koniec dodajemy nieco octu balsamicznego i gotujemy przez kolejne 2 minuty.

Genesis II E-410 GBS grill gazowy Weber – Top Grille

Jak marynować polędwiczki wieprzowe na grilla?

Odpowiednia marynata do mięsa to najlepszy sposób na podbicie jego smaku i wydobycie wszystkich jego walorów. Jak zatem zrobić polędwiczki wieprzowe by były soczyste, miękkie i bardzo wyraziste w smaku? Kluczowe okaże się odpowiednie dobranie przypraw i składników bazowych, które będą definiować naszą marynatę. Wybrana przez nas mieszanka, będzie również warunkowała, to jaki alkohol wybrać do grillowanych potraw.

Podstawą marynaty są najczęściej oleje roślinne, śmietana, jogurt, miód, musztarda, sos sojowy, a nawet gotowe, odpowiednio już doprawione sosy. Jeśli chodzi o przyprawy, praktycznie nie ma żadnych ograniczeń, możemy sięgnąć po tymianek, oregano, bazylię, pieprz, kurkumę, a nawet miętę. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzić z ilością, trzy składniki zdecydowanie wystarczą, by nie zdominować smaku mięsa, a jedynie podbić jego naturalne walory.

Mięso, które planujemy podać powinno leżeć w marynacie w całości, tak by każdy kawałek był nią pokryty. Aby porządnie przesiąknęło wybranymi dodatkami, warto pozostawić je na całą noc w lodówce.

Wybierz odpowiedni sprzęt do grillowania i ciesz się smakiem soczystych potraw!

Polecane produkty

Warto nam zaufać