Grillowanie nie może odbyć się bez jednej niezwykle ważnej czynności, wykonywanej już na samym początku – rozpalenia. Przybliżamy to zagadnienie i jednocześnie radzimy jak tą istotną czynność wykonywać prawidłowo oraz bezpiecznie.
Zanim rozpalisz grilla, przygotuj odpowiednio urządzenie oraz miejsce grillowania, pamiętając o kilku ważnych wskazówkach, dzięki którym znacznie ułatwisz sobie pracę, a samo grillowanie będzie bezpieczne dla Ciebie i Twoich gości:
- Przed rozpaleniem grilla przygotuj odpowiednio urządzenie: wyczyść dokładnie ruszt z pozostałości po jego ostatnim użytkowaniu, a następnie przetrzyj go wilgotną ściereczką.
- Wybierz dla grilla odpowiednie miejsce, uwzględniając, że powinien stać na równej powierzchni – może to być ziemia lub beton. Absolutnie nie wolno stawiać go na deskach ani w pobliżu materiałów łatwopalnych!
- Pamiętaj o tym, by grill znajdował się w miejscu, które jest osłonięte od wiatru.
- Jeśli nie jest to możliwe, należy ustawić grilla w taki sposób, by dym nie leciał w stronę gości.
- Przynieś i połóż w pobliżu wszystkie potrzebne Ci rzeczy: węgiel lub brykiet, podpałkę oraz niezbędne akcesoria.
Jeśli masz już wszystko, co potrzebne, czas na rozpalanie grilla.
Przed rozpaleniem grilla wyczyść ruszt z pozostałości po jego ostatnim użytkowaniu. Grillowanie najprzyjemniejsze jest w miejscu osłoniętym od wiatru. W razie braku dostępu do takiej lokalizacji upewnij się, że goście nie znajdą się na drodze dymu.
Cały proces grillowania powinien odbywać się na równej powierzchni. Grill może stać na ubitej ziemi lub betonie, nie wolno jednak stawiać go na deskach ani w pobliżu materiałów łatwopalnych.
Odpowiedź na pytanie, jak rozpalić grilla zależy od tego, jakimi akcesoriami dysponujesz. Do grillowania stosuje się brykiet lub węgiel drzewny, który szybciej osiąga pożądaną temperaturę, ale częściej trzeba go uzupełniać.
Węgiel lub brykiet ułóż na dnie grilla w niewielki stosik. Użyj większych kawałków i nie zasypuj ich miałem zbierającym się w torbie. Grilla rozpalisz najszybciej, stosując podpałkę w kostkach lub płynie, którym polejesz opał.
Gdy po rozpaleniu grilla za pomocą podpałki, pojawi się ogień – nie gaś go. Pozwól, by się wypalił, a gdy na węglu pojawi się charakterystyczny biały nalot, będziesz wiedzieć, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Rozgarnij go wówczas po całej powierzchni grilla, najlepiej specjalnym przesuwakiem lub szczypcami. Teraz już wiesz, jak rozpalić grilla.
Rozpalanie grilla nie musi być trudne ani czasochłonne. Pomogą Ci w tym akcesoria, których głównym zadaniem jest zwiększenie bezpieczeństwa i zapewnienie wygody podczas tego procesu. Są nimi: komin do rozpalania grilla, szczypce i przesuwak.
Obok podpałki, komin do grilla jest najefektywniejszym narzędziem usprawniającym czynność rozpalania grilla. Budowa urządzenia zapewnia podpałce oraz węglowi optymalny dopływ powietrza, dzięki czemu użyty opał szybciej osiąga pożądaną temperaturę.
Firma Weber produkuje komin do rozpalania grilla w dwóch rozmiarach – małym i dużym. Korzysta się z nich tak samo. Na ruszcie grilla połóż 3-4 kostki podpałki i je podpal. Następnie postaw na nich komin wypełniony węglem lub brykietem do 3/4 wysokości. Gdy na opale pojawi się biały nalot, komin do grilla chwyć za rączkę i wysyp jego zawartość pod ruszt, rozprowadzając ją po powierzchni grilla.
Korzystając ze szczypców do grilla, efektywnie rozmieścisz opał pod rusztem. Ponieważ szczypce posiadają specjalną rączkę, unikniesz kontaktu z wysoką temperaturą, brudzącą sadzą i tłuszczem. Narzędzie to zwiększa bezpieczeństwo korzystania z grilla.
Narzędziem pełniącym funkcję podobną do szczypiec jest przesuwak do grilla. Służy on do przesuwania mniejszych, rozżarzonych kawałków węgla w celu równomiernego rozłożenia żaru. Umożliwia to efektywne wykorzystanie całej powierzchni rusztu oraz równe dopieczenie potraw na nim rozłożonych.
Należy pamiętać, że niezależnie od tego jaką metodę do rozpalania wybierzemy, konieczne jest przestrzeganie najważniejszych zasad bezpieczeństwa. Rozpalanie jest nie tylko konieczne, ale również nieco niebezpieczne, dlatego czynność tą najlepiej jest wykonać jeszcze przed przybyciem gości.
---
Lista wymienionych we wpisie akcesoriów do rozpalania grilla
Brykiet: https://www.top-grille.pl/brykiet-premium-2-kg-nowosc.html
Przesuwak: https://www.top-grille.pl/przesuwak-do-wegla-drzewnego.html
Szczypce: https://www.top-grille.pl/szczypce-do-wegla-drzewnego.html
Komin duży: https://www.top-grille.pl/komin-do-rozpalania-duzy.html
Komin mały: https://www.top-grille.pl/komin-do-rozpalania-maly.html