Gdy temperatura na dworze systematycznie wzrasta, znaczy to, że już niedługo zacznie się sezon grillowy! Jak się do niego przyszykować? Na co zwrócić uwagę podczas przygotowań?
Do jednych z najistotniejszych kwestii należy sprzęt do grillowania. Bez niego przyrządzenie pysznych potraw nie będzie możliwe. O czym należy pamiętać?
Warto wyciągnąć urządzenie, aby oczyścić je z kurzu i brudu. W pierwszej kolejności należy przetrzeć wilgotną ściereczką rożen, ruszt, pojemnik na tłuszcz i inne elementy. Następnie za pomocą specjalnej szczoteczki pozbywa się zwęglonych resztek.
W ramach corocznej konserwacji zaleca się uruchomienie sprzętu, aby zweryfikować, czy jest on w pełni sprawny. Jeśli teraz zauważysz, że niektóre części wymagają naprawy lub wymiany, zdążysz się tym zająć, zanim na dobre wystartuje sezon na grillowanie.
Sporządź listę artykułów, które mogą Ci się przydać. Odhacz na niej towary, które już posiadasz. Przemyśl, w jakie nowe akcesoria mógłbyś się zaopatrzyć. Producenci oferują szereg produktów ułatwiających szykowanie dań, np. elektroniczny termometr, pokrowiec ochronny, kosz do smażenia popcornu lub frytek.
Jeśli masz ogród, nie musisz martwić się, gdzie rozpalić grilla. Wystarczy, że posprzątasz, skosisz trawę. Kiedy jest sezon grillowy, zwykle brakuje czasu na takie czynności. Nie zapomnij też, by zatroszczyć się o wyposażenie w postaci stołu, krzeseł, leżaków lub innych artykułów. Sprawdź, w jakim są one stanie, czy wymagają wymiany. W sytuacji, gdy planujesz zaprosić rodzinę z dziećmi, zapewnij atrakcje dla najmłodszych. Na rynku dostępne są m.in. huśtawki, piaskownice, zjeżdżalnie, hamaki. Artykuły te sprawią, że wspólne przyjęcie upłynie w miłej atmosferze.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku osób, które nie posiadają zaplecza pozwalającego na organizację imprez w plenerze. Muszą one poszukać odpowiedniej lokalizacji. W wielu miastach są wydzielone specjalne strefy przeznaczone do grillowania. Przestrzenie te są zaopatrzone w niezbędne sprzęty i akcesoria, jednak korzystanie z nich wiąże się z dodatkową opłatą. Stąd też niektórzy decydują się na spotkanie w parku lub w pobliżu zbiorników wodnych. Trzeba jednak dowiedzieć się, kto administruje danym terenem i czy zezwala na biesiadowanie. Szerzej zagadnienie to zostało opisane w naszym artykule „Wyznaczone miejsca na grilla – zobacz, gdzie nie trzeba martwić się o mandat”
Jak wynika z raportu Coca-Cola, kiełbaski w dalszym ciągu należą do ulubionych grillowych przysmaków – spożywa je 45% Polaków (1). Trend ten jednak stopniowo się zmienia i coraz częściej wrzucamy na ruszt także inne produkty, np. szaszłyki, kaszankę, ryby oraz owoce morza. Poniżej prezentujemy przykładowe przepisy:
Natrzyj karkówkę przyprawami (pieprzem, solą, czosnkiem, majerankiem). W osobnym naczyniu wymieszaj 3 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżki oliwy. Otrzymaną marynatą posmaruj mięso i włóż je do lodówki na kilka godzin, a następnie usmaż.
Cukinie przekrój wzdłuż. Wydrąż miąższ ze środka i połącz go z pokrojonymi pieczarkami i serem mozzarella. Tak wykonane danie owiń folią aluminiową i postaw na grillu.
Kaszankę otocz cienkimi plastrami boczku. Następnie dodaj odrobinę posiekanej kapusty kiszonej. Całość zapakuj w folię aluminiową i ustaw na ruszcie.
Choć nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, kiedy rozpoczyna się sezon grillowy, dlatego warto już teraz się do niego przygotować. W ten sposób na spokojnie zaopatrzysz się potrzebne artykuły, znajdziesz miejsce na biesiadowanie, a także poszukasz inspiracji na pyszne przysmaki!
Źródło:
Raport „Grillowe zwyczaje Polaków", https://www.coca-cola.pl/baw-sie-dobrze/jedzenie/GrillowanieCzasZaczac