Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Jaki kamień do pizzy wybrać? Podpowiadamy!

24-04-2023

Idealna na rodzinne obiady i wspólne wieczory w gronie przyjaciół – pizza to jedno z najpopularniejszych dań, które sławę zdobyło na całym świecie. Jak odtworzyć jej niepowtarzalny smak w domowym zaciszu? Sekretem jest odpowiedni kamień do pizzy! Jak go stosować? Jak długo powinien się nagrzewać i jaki kamień do pieczenia pizzy wybrać? To musisz wiedzieć!

Kamień do pizzy – jak go używać?

Kamień do pizzy jest niezwykle wszechstronnym dodatkiem, który doskonale sprawdzi się zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Korzystanie z niego jest także wyjątkowo proste! Należy jedynie pamiętać o zachowaniu odpowiedniej temperatury:

  • kamień szamotowy - 15-20 minut w temperaturze 280-315 stopni,
  • kamień glazurowany - 15-20 minut w temperaturze 280-315 stopni,
  • kamień granitowy - 25-30 minut w temperaturze 280-315 stopni.

Kiedy jest już wystarczająco rozgrzany, wystarczy przełożyć gotowy placek na kamień, w czym pomoże Ci obsypana mąką łopatka do pizzy. Chcąc jak najlepiej zadbać o bezpieczeństwo, warto zakupić dodatkowo odpowiednie rękawice kuchenne lub ogrodowe, jeśli planujesz przyrządzić swoją pizzę, wykorzystując grill gazowy lub węglowy.

Czas pieczenia uzależniony będzie w dużej mierze od rodzaju ciasta oraz jego grubości. Uśredniając, jednak można założyć, że przeciętna pizza będzie gotowa już po upływie 8-12 minut.

Jaki rodzaj kamienia do pieczenia pizzy wybrać?

Chcąc jak najwierniej odtworzyć smak i wygląd prawdziwie włoskiej kuchni, nie wystarczy jedynie radełko do pizzy, czy pięknie eksponujący danie talerz. Kamienie do pizzy to akcesoria, które ze względu na swoje doskonałe działanie zyskują na coraz większej popularności. Zatem z czego wykonany powinien być kamień do pizzy?

Kamień szamotowy

Oczywiście bardzo dobrze trzyma ciepło, nagrzewa się równomiernie i stosunkowo szybko oraz świetnie chłonie wilgoć. Niestety właśnie ze względu na swoją wysoką porowatość, nie nadaje się do przygotowywania na nim innych potraw, gdyż kamień może być problematyczny w utrzymaniu czystości.

Glazurowany kamień

Takie pozycje jak okrągły, glazurowany kamień do pieczenia 36cm z sezonu na sezon zyskują coraz większe grono zwolenników. Nie tylko są stosunkowo wytrzymałe, ale też niezwykle łatwe w utrzymaniu czystości, dzięki nieprzywierającej powłoce. Ponadto szybko osiągają odpowiednią temperaturę, nagrzewają się równomiernie i można wykorzystać je do przyrządzania innych potraw.

Ogromnym atutem kamieni glazurowany jest także spora dostępność kształtów i rozmiarów, a takie modele jak glazurowany kamień do pizzy WEBER CRAFTED Gourmet BBQ System idealnie nadają się na grilla, dbając o Twoje bezpieczeństwo.

Kamień granitowy

Zdecydowanie najodporniejszy i najtwardszy z proponowanych kamieni. Niestety, ze względu na swoje parametry nagrzewa się najdłużej i słabiej wchłania wilgoć, dlatego może nie być najlepszym wyborem przy pizzach na cienkim cieście.

Kamienie ceramiczne

Takie pozycje jak kamień do pizzy 46cm są stosunkowo łatwe w utrzymaniu czystości, szybko i równomiernie się nagrzewają, jednak należy pamiętać, aby sięgać jedynie po produkty dobrych marek. Kiepskiej jakości kamienie ceramiczne mogą być mało odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Kamień do pizzy – najważniejsze parametry

Rozważasz zakup kamienia do pizzy? Sprawdź, na jakie parametry koniecznie musisz zwrócić uwagę!

  • Materiał – jednym z najlepszych wyborów będzie kamień glazurowany o powierzchni zapobiegającej przywieraniu.
  • Kształt – zastanów się, gdzie najczęściej będziesz wykorzystywać kamień – w piekarniku, czy na grillu?
  • Uchwyty – planujesz piec pizzę na grillu? Koniecznie postaw na modele z uszkami!
  • Rozmiar – powinien być dostosowany do wielkości piekarnika lub grilla.
  • Waga – im grubszy kamień, tym dłużej utrzymuje ciepło, jednak zdecydowanie dłużej się nagrzewa.

Kamień do pieczenia pizzy na grillu – dlaczego warto go stosować?

Aby zrozumieć, dlaczego kamień do pizzy jest tak istotnym dodatkiem, musisz wiedzieć, jak działa. W przeciwieństwie do blach i rusztu dobrze chłonie wilgoć i nagrzewa się równomiernie, co pozwoli Ci, cieszy się idealnie chrupiącym spodem i to w zaledwie kilka minut.

Dzięki takim właściwościom całkowicie eliminujesz ryzyko nadmiernego wysuszania się lub nawet całkowitego spalenia składników, czekając, aż ciasto będzie w pełni upieczone. Kamień do pizzy doskonale utrzymuje ciepło, co pozwala zachować temperaturę dań o wiele dłużej niż w przypadku innych rozwiązań.

Szukasz ciekawego sposobu na urozmaicenie domowego barbecue? Nie wiesz, co na grilla zamiast mięsa przygotować, aby przypadło do gustu Twoim bliskim? Świetnie sprawdzi się uwielbiana przez wszystkich pizza, upieczona na specjalnym kamieniu!

Jeśli marzysz o przygotowaniu idealnej pizzy, koniecznie zainwestuj w wysokiej jakości akcesoria! Kamień z glazurowaną powłoką, czy profesjonalna łopatka nie tylko znacznie podniosą estetykę Twoich dań, ale również ich wyjątkowy smak.

Warto nam zaufać