O daniach na grilla na naszym blogu było już sporo wpisów. Teraz czas na coś, co stanowi świetne uzupełnienie grillowych smaków, czyli napoje. Oto kilka naszych przykładów trunków, które nie tylko sprawią, że pragnienie podczas biesiadowania zostanie ugaszone, ale jednocześnie będą pysznym dodatkiem do grilla na lato.
Wybór niegazowanej wody jako podstawowy napój na grilla nie jest zbyt częstym, szczególnie w naszym kraju. O wiele większym zainteresowaniem cieszą się kolorowe soki oraz napoje wyskokowe, a to błąd! Posiadanie kilku butelek wody (najlepiej niegazowanej) jest bardzo przydatne, z kilku powodów:
Wody smakowe
Zawsze najlepiej jest sięgać po czystą wodę, jednak jak wiadomo, często szukamy ciekawszych smaków. By zatem pozostać w strefie dobroczynnych płynów, nie sięgajmy po wody smakowe, które dostępne są w sklepach. Oprócz smaku nie ma w nich nic dobrego, ponieważ bardzo często w składzie znaleźć można takie produkty jak cukier prosty czy aspartam.
Co więcej, taką smakową wodę można bez problemu wykonać samodzielnie. Wystarczy dzbanek, jeśli zależy nam na zachowaniu klarowności napoju lub specjalny bidon, który posiada dodatkową tubę. Wkładamy w nią dodatki według własnych preferencji smakowych. Podczas letnich dni na pewno dobrze jest sięgać po cytrynę, limonkę, miętę czy ogórek. Taki napój będzie działać orzeźwiająco, a ponadto nie będzie bardzo kaloryczny.
Warto jednak nie poprzestawać na sprawdzonych klasykach, ponieważ letni czas, to przede wszystkim bogactwo owoców. Na pewno wszystkim przypadną do gustu wody z nutą słodyczy w postaci truskawek, malin czy porzeczek.
Lemoniada jest pysznym dodatkiem, szczególnie gdy na grillu znajdują się dania ostre (wówczas ich smak zostanie nieco załagodzony) oraz dania słodkie. Taki napój można wykonać w bardzo prosty sposób i nie jest konieczne posiadanie bardzo zaawansowanego sprzętu. Wystarczy czysta woda oraz jakiś owoc – sprawdzą się tu cytryny, limonki, truskawki, a nawet arbuz. Następnie należy wydusić z nich miąższ i połączyć z wodą. Tego typu napój należy podawać mocno schłodzony lub z licznymi kostkami lodu.
Podobne w smaku są mrożone herbaty, a jednak nie są one tak bardzo popularne jak wspomniane lemoniady. Tym bardziej warto jest się pokusić o ich przygotowanie i zaskoczenie gości, ponieważ są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka saszetek wybranej herbaty i zaparzyć je, tak jak zawsze. Następnie trzeba poczekać aż napar przestygnie i dodać do niego dużej ilości kostek lody lub schodzić w całości. Dobrze jest dodać nieco słodzika np. miodu lub kylitolu. Zarówno dorośli, jak i dzieci na pewno będą zadowoleni.
Dobrze wiemy, że grillowanie jest czasami procesem czasochłonnym i o ile na takim biesiadowaniu nie ma przystawek, dobrze jest zaspokoić pierwszą falę głodu napojami, a trzeba przyznać, że w tym obszarze jest w czym wybierać.
Przede wszystkim kofeina, a więc wszelkiego rodzaju kawy, szczególnie podawane z mlekiem. Bardzo dobrze zabijają głód, jednak warto jest nie przesadzać z ilością słodzika. Może on bowiem źle wypaść w późniejszym połączeniu z grillowanymi potrawami. Jeśli z nieba leję się żar, można pokusić się o przygotowanie mrożonej kawy.
Innym napojem, który pomoże w oczekiwaniu na grillowane dania będzie zielona herbata z dodatkiem pieprzu cayen. Sama zielona herbata pomaga w pohamowaniu apetytu, natomiast dodatek pieprzu sprawi, że zjedzone później potrawy szybciej zostaną strawione.
Dla osób, które z kolei nie chcą zabijać głodu, a chcą zjeść więcej niż są normalnie w stanie, polecamy napoje, które zawierają chininę. Jej działanie sprawia, że żołądek nieco się rozszerzy, dając możliwość na cieszenie się pysznymi grillowanymi potrawami. Taki składnik znajduje się zazwyczaj w tonikach.
Alkohol do dań grillowych
Oczywiście najbardziej popularnym napojem podczas grillowania jest piwo. Cieszy się ono tak szczególnym uznaniem z kilku powodów. Przede wszystkim najlepiej smakuje dobrze schłodzone w ciepłe wieczory, a jego smak jest neutralny na tyle, że cieszy się uznaniem wielu smakoszy napojów alkoholowych. Ponadto będzie się dobrze komponować niezależnie od tego na jaki rodzaj mięsa czy dodatku się zdecydujemy.
Inaczej sprawa wgląda z winami, bo chociaż warunki grillowe niekiedy dalekie są od eleganckich jadalni, warto jest zachować pewne zasady, donośnie doboru jego rodzaju, do rodzaju mięsa.
Takie mięsa jak żeberka, steki czy polędwica wołowa, powinny być podawane z winem czerwonym. Natomiast ryby, owoce morza i kurczak dobrze łączą się z winem białym. By nieco obniżyć jego moc oraz dodać mu lekkości, dobrze jest takie wino połączyć z wodą. Wówczas można cieszyć się jego smakiem i aromatem, bez obaw o niepożądane skutki uboczne.
To, czego należy zdecydowanie unikać podczas grillowania, to picia czystej wódki. Przede wszystkim nie będzie się ona dobrze komponowała z jakimkolwiek daniem grillowym, ponieważ zazwyczaj podaje się ją do dań na zimno, a takowe na grillu są raczej rzadkością. Ponadto picie wódki, szczególnie podczas ciepłych dni nie jest najlepszym pomysłem. Duchota oraz wysoka temperatura, może pogłębić jej działanie. Warto jest zatem zachować świeży umysł oraz refleks, ponieważ grillowanie to nie tylko zabawa, ale również odpowiedzialność za (bardzo gorący) ruszt!