Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Jesienne inspiracje na grilla

15-09-2020

Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu i biesiadowania wśród Polaków. Nikt nie powiedział jednak, że zajęcie to sprawdza się jedynie latem. Przy odrobinie słońca i dobrej pogody przyjemne chwile nad rusztem można spędzić nawet jesienią. Dodatkowo otwiera to przed Tobą szereg nowych możliwości, ponieważ na stołach królują wtedy jesienne produkty sezonowe. Podpowiadamy, jak wykorzystać je na grillu.

Czy grillowanie jesienią to dobry pomysł?

Wielu z nas jesień kojarzy się z deszczem oraz gwałtownym spadkiem temperatury. Tymczasem kilka poprzednich sezonów pokazało, że piękną, słoneczną pogodą można się cieszyć jeszcze nawet w listopadzie. Nie warto więc po zakończeniu wakacji chować swojego grilla głęboko w kąt. Jesień to doskonała pora na grillowanie oraz szansa na przedłużenie lata! Wystarczy zaplanować biesiadowanie w słoneczną pogodę oraz o wcześniejszej niż dotychczas porze, kiedy promienie słońca potrafią dawać jeszcze wiele ciepła. Spędzanie czasu na świeżym powietrzu w grubych swetrach i kocach też ma swój urok, a kto raz spróbuje, ten już zawsze będzie czekał z wytęsknieniem na polską złotą jesień.

Zaletą jesiennych miesięcy jest szeroka paleta warzyw i owoców sezonowych, z których można stworzyć wiele nie tylko pysznych, ale przede wszystkim wartościowych dań. Warto korzystać z produktów sezonowych, które zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych, ponieważ dojrzewają w optymalnych dla siebie warunkach atmosferycznych. Jesienne grillowanie będzie więc miłym urozmaiceniem dla tradycyjnych potraw przygotowywanych w zaciszu własnego domu.

Co jeść jesienią na grillu?

Potrawy z grilla na jesień wbrew pozorom wcale nie muszą być trudne. Wystarczy jedynie zadbać o wykorzystanie produktów sezonowych, a także rozgrzewających i poprawiających odporność dodatków. W roli tej doskonale sprawdza się czosnek, imbir, miód, cynamon oraz sok z cytryny. Poznaj nasze propozycje na jesienne grillowanie!

Ziemniaki z masłem czosnkowym

Wrzesień to czas zbioru ziemniaków, dlatego warto wykorzystać je podczas grillowania. Warzywa obierz ze skórki i podgotuj przez kilka minut w osolonej wodzie, do momentu aż zaczną mięknąć. Następnie każdego ziemniaka zawiń w folię aluminiową wraz z gałązką tymianku. Tak przygotowaną paczuszkę grilluj do momentu całkowitego zmięknięcia ziemniaków. Serwuj bezpośrednio po zdjęciu z rusztu razem z mieszaniną masła i przepuszczonego przez praskę czosnku. Do smaku dodaj pieprz i sól.

Dynia faszerowana mięsem mielonym lub kaszą z dodatkami

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, którą można grillować zarówno w kawałkach, jak i w postaci faszerowanej. Warzywa nie musisz obierać ze skórki, ponieważ po grillowaniu będzie ją zdecydowanie łatwiej usunąć. Dynia w kawałkach z solą i pieprzem to doskonały dodatek do mięs, natomiast dynia faszerowana stanowi perfekcyjne i apetyczne danie główne. Farsz możesz przygotować z ugotowanego ryżu i surowego mięsa mielonego lub w wersji wegetariańskiej z ulubionej kaszy, sera feta oraz oliwek. Nie zapomnij o dodatku aromatycznych przypraw.

Bakłażan lub cukinia z serem

To doskonała propozycja, kiedy nie masz za wiele czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy, że cukinię lub bakłażana przekroisz wzdłuż, a na wierzchu ułożysz mozzarellę lub ulubiony ser żółty. Tak przygotowane warzywo dopraw ulubionymi przyprawami i grilluj do momentu zmięknięcia i rozpuszczenia sera.

Pieczona mieszanka warzywna – papryka, cebula, ziemniaki, cukinia

Pieczone warzywa w grillowanej postaci to doskonały dodatek do mięs. Wystarczy pokroić je w grubą kostkę i przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę zapakuj w folię aluminiową i skrop delikatnie olejem lub oliwą. Warzywa grilluj do momentu, aż będą miękkie, ale nadal apetycznie chrupiące.

Grillowane grzyby

Jesień to sezon na grzyby, dlatego wszystkich grzybiarzy z pewnością ucieszy wiadomość, że swoje zbiory również mogą przygotować na grillu. Kapelusze wybranych grzybów można grillować z dodatkiem soli lub wykorzystać je jako aromatyczny dodatek do jesiennych szaszłyków.

Pieczone jabłka

Pieczone na grillu jabłka to doskonały sposób na przełamanie smaku mięs. Mogą one jednak również stanowić atrakcyjną formę deseru, jeśli w środku umieścisz bakalie wymieszane z cynamonem, a całość zaserwujesz z miodem lub syropem klonowym. Pychotka!

Jesienne potrawy z grilla – sposób na przedłużenie lata

Przedłużenie sezonu grillowego do października, a niekiedy nawet do listopada to nie tylko sposób na przygotowanie pysznych posiłków, ale również zadbanie o swój nastrój. Nie przegap więc ostatnich promieni słońca i nie bój się przełamywać utartych schematów!

Warto nam zaufać