Szukasz ciekawego pomysłu na nietuzinkowe pyszności z grilla? Postaw na owoce morza! Wśród nich królują krewetki, które możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów. Klasycznie, czy w marynacie? Nie wiesz, na jaki wariant się zdecydować? Poznaj nasze sprawdzone przepisy i zaskocz swoich najbliższych podczas domowego barbecue!
Krewetki z grilla to jedno z tych dań, które ze względu na spory wachlarz możliwości właściwie nigdy się nie znudzi. Możesz eksperymentować z przyprawami, marynatami, a także sposobami podania, dzięki czemu za każdym razem będziesz w stanie odkryć ich niepowtarzalny smak od nowa.
Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe dania z grilla, krewetki to idealny wybór! Nie tylko można przyrządzić je na wiele sposobów, ale też są bardzo zdrowe. Choć niestety zawierają całkiem sporo cholesterolu, znajdziemy w nich cenne składniki odżywcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, wspomagające pracę serca.
Jak przyrządzić krewetki z grilla elektrycznego lub gazowego? Z czym je podawać i jak smażyć? Mamy dla Ciebie najlepsze przepisy!
Ze względu na swoją prostotę, danie to wymagać będzie wykorzystania świeżych, wysokiej jakości produktów.
Składniki:
Przygotowanie:
Krewetki należy oczyścić, oderwać im głowy i wyjąć jelito, nacinają w tym celu grzbiet. Następnie można wrzucić je bezpośrednio na grill elektryczny lub wykorzystując takie akcesoria do grilla jak szpadki ułożyć na grill gazowy. Sprzęt nagrzewamy do 200 stopni, a same krewetki grillujemy po ok. 1,5 minuty z każdej strony. W trakcie można lekko posmarować je roztopionym masłem. Gotowe krewetki podawać z cytryną i solą.
To wydanie krewetek z grilla nie tylko zaskoczy Twoich bliskich, ale też będzie się świetnie komponować z innymi daniami z rusztu.
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotowanie marynaty zaczynamy od posiekania na drobno papryczki chili, kolendry i czosnku. Następnie wrzucamy je do miski i dodając kolejne produkty, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy krewetki i całość odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Smażymy je w temperaturze 200 stopni po 3 minuty z każdej strony.
Chrupkie z zewnątrz i wyjątkowo soczyste w środku. Orientalna wersja krewetek to idealny dodatek do serów, sałatek, czy pieczywa czosnkowego.
Składniki:
Przygotowanie:
Krewetki należy dokładnie umyć, wyjąć wnętrzności i wysuszyć. W tym czasie robimy marynatę, drobno siekając czosnek i chili, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i ćwiartką cytryny. Całość warto przyprawić solą i pieprzem według preferencji. Zanurzone w marynacie krewetki odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, a po tym czasie smażymy po 3 minuty z każdej strony w temperaturze 200 stopni.
Ze względu na niewielki rozmiar, krewetki najlepiej będzie smażyć nabite na wykałaczki lub szpadki, dzięki czemu nie zsuną się z rusztu. Ciekawym rozwiązaniem będą także specjalne kosze do grillowania warzyw i owoców morza.
Krewetki z grilla będą smakować doskonale smażone zarówno w pancerzyku, jak i bez niego. Wersję bez pancerzy można nieco wzbogacić, trzymając wcześniej w marynacie. Najlepiej sprawdzą się grille gazowe, ponieważ dają one pełną kontrolę nad temperaturą rusztu. Krewetki smażymy w temperaturze 200 stopni od 1,5 minuty do 3 minut.
Grillowanie krewetek to kreatywny, szybki i łatwy sposób na urozmaicenie każdej imprezy na świeżym powietrzu. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek, zapiekanek, sałatek, a nawet do smażonej na specjalnym kamieniu pizzy z grilla! Przygotuj swoje krewetki tak, jak lubisz najbardziej, a na pewno zrobią furorę na Twoim barbecue!