Kruche ciasto jabłkowe z grilla
Porcje: 4
Składniki:
4 kwaskowe jabłka
cukier 1 łyżeczka
masło
na ciasto:
75 ml mąka pszenna
100 ml brązowego cukru
125 ml Owies
75 ml zmielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
50 g roztopionego masła
sos do ciasta:
15 g malin
15 g jeżyn
15 g jagód
Cukru 1 łyżeczka
1 laska wanilii
Akcesoria: stojak do drobiu Weber Style
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą w misce i pozostawiamy. Umyć i obrać jabłka. Następnie obrane jabłko kroimy na nieduże kawałki i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Poszczególne kawałki jabłka obtaczamy w cukrze i ruwnomiernia rozkładamy na podstawie od stojaka do drobiu uprzednio smarując stojak masłem. Ciasto rozkładamy na jabłkach i delikatnie dociskamy tak aby przykryło równomiernie wszystkie cząstki jabłka.
Umyj owoce przeznaczone na sos, a następnie wymieszać je z cukrem. Otwórz laskę wanilii, zeskrob nasiona i połącz owoce z nasionami wanilli pozostawiając oczyszczoną laskę do dekoracji.
Przygotuj grilla do grillowania metodą pośrednią i nagrzej go do 185 ° C. Umieść stojak do drobiu z ciastem na grillu i grilluj pod pokrywą przez 25 minut. Następnie otworzyć pokrywę i przelać mix owocowy z wanilią do pojemnika środkowego w stojaku. Zamknij pokrywę i grilluj kolejne 15minut. Podawać ciasto i sos owocowy na ciepło.