Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Najlepsze marynaty do karkówki na grilla

29-08-2022

Zbliżająca się wiosna i lato to doskonała okazja do rozpoczęcia sezonu na grille. Wśród tradycyjnych kiełbasek i kaszanki na ruszcie nie powinno również zabraknąć aromatycznej karkówki. Jej przygotowanie wymaga wcześniejszego zamarynowania, dzięki czemu mięso jest zdrowsze oraz zyskuje pełnię smaku. Jak zamarynować karkówkę na grilla? Podsuwamy kilka sprawdzonych patentów.

Marynata do karkówki – jaką wybrać?

Karkówka z grilla to bardzo smaczne i neutralne w smaku mięso, które ma wielu zwolenników. Zapotrzebowanie na karczek wzrasta zwłaszcza w sezonie grillowym, kiedy chętnie organizujemy biesiady w ogrodach, parkach, czy na działkach. Aby jednak karkówka była smaczna, warto zadbać już dzień wcześniej o odpowiednią marynatę.

Marynaty do karkówki na grilla spełniają kilka istotnych funkcji. Przede wszystkim nadają mięsu smak oraz wydobywają z niego najlepszy aromat. Zapobiegają one jednak również nadmiernemu twardnieniu mięsa oraz utracie soków podczas obróbki. Każde grillowanie powinno więc być poprzedzone dokładnym natarciem kawałków mięsa przygotowaną marynatą, a następnie pozostawieniem go w lodówce na minimum 8 godzin. Naturalnie krótsze marynowanie nie zaszkodzi przygotowanym kawałkom mięsa, jednak trzeba liczyć się z tym, że będą one mniej wyraziste w smaku. Mogą też mieć tendencję do suchej i twardej struktury. Marynowanie karkówki najlepiej więc zrobić na noc przed planowanym grillowaniem.

Sam sposób marynowania mięsa zależy od indywidualnych preferencji. W sprzedaży dostępne są gotowe marynaty, które pozwalają zaoszczędzić wiele czasu. Marynatę można również przygotować samodzielnie, wybierając ulubione smaki.

Proste przepisy na marynatę do karkówki

Istnieje wiele sprawdzonych odpowiedzi na pytanie, jak zrobić marynatę do karkówki. Poniżej przedstawiamy nasze 2 ulubione przepisy, które zawsze się udają i przypadną do gustu wszystkich gości. Przedstawione proporcje są idealne na 1 kg karkówki wieprzowej.

Do wykonania marynaty będą potrzebne:

Przepis 1

  • 1 łyżka ketchupu łagodnego luk pikantnego,

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,

  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 płaska łyżeczka soli,

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,

  • 1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej,

  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku.

Przepis 2

  • 3 łyżki musztardy sarepskiej,

  • 2 łyżki miodu,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,

  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,

  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu,

  • ½ łyżeczki rozmarynu,

  • ½ łyżeczki papryki słodkiej.

Wszystkie składniki marynaty należy połączyć, a następnie natrzeć nimi pokrojone na około 1 cm plastry mięso. Tak przygotowany zestaw warto schować na kilka godzin do lodówki.

Najlepsze gotowe marynaty do karkówki

Miłośnicy eksperymentów kulinarnych z pewnością pokochają gotowe mieszanki, które dają wiele możliwości przygotowania pysznego mięsa. Gotowa marynata do karkówki to wygodne rozwiązanie, kiedy brakuje ci czasu lub poszukujesz nowych smaków z różnych zakątków świata. Mieszanki inspirowane smakami USA, Texasu, Meksyku, czy Korei to ciekawy sposób na nowe doznania. Wiele sprawdzonych marynat znajdziesz w ofercie Top Grille – sosy, przyprawy i marynaty.

Jak zamarynować karkówkę na grilla?

Aby mięso z grilla było smaczne, należy przede wszystkim poszukać sprawdzonego sklepu mięsnego, gdzie dostępna jest smaczna karkówka. Co prawda marynata w bardzo dużym stopniu wpływa na smak, jednak warto zwrócić uwagę, aby mięso było chude. Poprzerastane tłuszczem i włóknami fragmenty nie będą smaczne po upieczeniu, dlatego lepiej ich unikać.

Zakupiony kawałek mięsa należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie pokroić na równe kotlety o szerokości około 1 cm. Warto pamiętać, że kawałki mięsa nie mogą być zbyt grube, ponieważ znacznie wydłuża to czas grillowania. Dodatkowo, zanim mięso dobrze dogrzeje się w środku, jego zewnętrzne części mogą zacząć się przypalać. Im cieńsze kotlety, tym lepiej w przypadku karkówki z grilla.

Opłukane i pokrojone mięso można delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowany składnik czeka już na marynatę. Po przyrządzeniu wybranej mieszanki należy nią dokładnie natrzeć każdy fragment karkówki. Gotowe kawałki warto ułożyć w plastikowym pojemniku, a całość zalać ewentualnymi resztkami marynaty. Następnie pojemnik należy przykryć i włożyć do lodówki na minimum 8 godzin. Najlepiej mięso marynować na noc, dzięki czemu następnego dnia będzie już gotowe na ruszt. Samo przygotowanie karkówki na grillu jest bardzo proste, należy jedynie pilnować, aby nie przypaliła się na zbyt dużym ogniu!

Polecane produkty

Warto nam zaufać