Zapomnij o zamawianiu pizzy albo kupowaniu mrożonek, które dają tylko namiastkę smaku. Od teraz masz szansę samodzielnie przygotowywać w prosty sposób pizzę, korzystając ze swojego grilla. Możliwość taką daje Ci firma Weber - jej piec do pizzy jest specjalną nakładką na grilla węglowego, która dzięki specjalnej konstrukcji pozwala na przyrządzenie idealnego dania prosto z Włoch!
Czy warto?
Zdecydowanie tak, bowiem piec pozwala na wypiekanie pizzy w tradycyjny sposób, a do tego daje możliwość pieczenia chlebów czy placków. Podstawa pieca została skonstruowana w taki sposób, aby możliwe było uzyskanie bardzo wysokiej temperatury, a co tam idzie – doskonałej pizzy. W tym rozwiązaniu gorące powietrze prowadzone jest bezpośrednio na wypiek.
Obsługa nakładki Weber jest bardzo prosta – montuje się ją bez problemu dzięki specjalnym uchwytom odpornym na nagrzewanie się, a dzięki osłonie termicznej możesz mieć pewność tego, że nie przypalisz swojego dania – temperatura zostanie rozprowadzona równomiernie na specjalnym kamieniu do pizzy, który znajduje się w zestawie z piecem. Grillowana pizza zyska aromat dymu, dzięki czemu będzie dużo smaczniejsza od tej zamawianej z restauracji czy przygotowywanej w piekarniku. Grillowanie na kamieniu daje też efekt chrupiącej skórkę, ponieważ podczas pieczenia wchłaniana jest wilgoć.
Zalety pieca Weber
Korzystam z tego pieca przede wszystkim dlatego, że uzyskuję taki smak pizzy, jakiego nie osiągnę w jakikolwiek inny sposób. Jest to także urządzenie ergonomiczne i ekonomiczne – zajmuje bardzo niewiele miejsca i szybko się nagrzewa. Dzięki szybkiemu nagrzewaniu się pizzę, pitę, chleb czy wiele innych wypieków można przygotować bardzo szybko. Wiele frajdy z tak przygotowywanej pizzy mają też dzieciaki, bo nie tylko mogą tworzyć własne kompozycje, ale i patrzeć jak ich pizza rośnie w oczach. Oddzielną zaletą jest estetyka – piec Weber jest po prostu bardzo stylowy, będąc wizytówką ogrodu.
Drobne porady
Do grillowania pizzy w piecu Weber polecam brykiet, którym wystarczy nagrzewać kamień przez około 20 minut, by osiągnąć optymalny efekt. Aby zachować maksymalne bezpieczeństwo radzę nie blokować uchwytów pieca, aby mieć łatwy dostęp do pizzy, a chcąc uzyskać jak najlepszy efekt grillowania polecam nie umieszczać pizzy zbyt blisko kanałów powietrza, które transportują gorące powietrze ku górze – istnieje bowiem ryzyko przypalenia dania. Warto przesuwać pizzę (raz na 3-4 minuty, aby była ona rumiana i równomiernie przypieczona z każdej strony. Nie posypujemy też kamienia mąką, bo ta zbyt szybko ciemnieje – odrobina mąki na cieście powinna wystarczyć, aby przesuwanie ciasta na kamieniu było wygodne i bezproblemowe.
Każdy miłośnik grillowania wie, że pizzę można przygotować też na zwykłej kratce, jednak gwarantuję, że z piecem jest to łatwiejsze, przyjemniejsze i dużo bardziej efektywne. A co do możliwości związanych z przygotowywaniem dania – tych jest nieskończenie wiele. Wybierz składniki takie jakie lubisz, zaproś gości i zaserwuj im smak, jakiego długo nie zapomną!