Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

O sosach na grilla słów kilka

31-07-2016

Sosy to podstawa każdego grilla. Niezależnie od tego czy jest to keczup czy musztarda, są one niedołącznym kompanem grillowanych potraw. Podpowiadamy jak wybrać te odpowiednie oraz jak przygotować swoją własną wersję sosu idealnego.

 

Czy keczup jest zdrowy?

Keczup pojawia się chyba na każdym grillowym przyjęciu. Jego uniwersalny smak nie tylko idealnie łączy się z różnymi potrawami, ale jest również smaczny sam w sobie. Niestety jego jakość może być daleka od tego, czego byśmy oczekiwali.

 

Powodem jest oczywiście wszechobecna chemia. Dotyczy się to głównie produktów, które są skondensowane. Nie jesteśmy wówczas gołym okiem określić jakie składniki się w nich znalazły, a nawyk czytania etykiet nie zagnieździł się jeszcze w umysłach wielu konsumentów. Wybieramy więc to co jest tańsze, ma ładniejszą etykietę lub po prostu jesteśmy przyzwyczajeni przez lata do tych samych smaków.

 

Keczup jest produktem zdrowym, jednak wiele jest w tej kwestii uzależnione od składu jakim się cechuje. Jego podstawą zawsze powinny być pomidory, które są bogatym źródłem likopenu. Posiada on szereg niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu właściwości:

  • Jest źródłem antyoksydantów, neutralizuje wolne rodniki
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe

 

Jednak sprzedawany w sklepach keczup często jest wykonany z koncentratów pomidorowych, które zawierają niewielką ilość pomidorów w składzie. Potem jest już tylko gorzej: duża zawartość barwników, dosładzaczy w postaci cukru, syropów glukozowo-fruktozowych lub aspartamu, skrobia modyfikowana itp.

 

Jak zrobić keczup samodzielnie?

Samodzielne wykonanie keczupu nie jest trudne, wymaga nieco cierpliwości bowiem długo się gotuje. Do jego wykonania należy wybrać dojrzałe pomidory, cebulę, czosnek, paprykę (jeśli keczup ma być pikantny, musi to być papryka ostra), opcjonalnie suszone śliwki oraz przyprawy do smaku: cukier, ocet, liść laurowy, cynamon, sól i pieprz. Produkty należy zblendować na miękką masę, następnie dodać przyprawy i gotować ok. 2 godzin na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W zależności od długości gotowania, będzie on coraz bardziej gęsty.

 

 

Słynny sos BBQ

Inaczej nazywany sosem barbecue powstał specjalnie z myślą o potrawach grillowanych. W Polsce nie cieszy się jeszcze tak dużą popularnością, jednak dla prawdziwych miłośników grilla, jest to element bez którego udane przygotowanie potraw grillowych nie może mieć miejsca.

Jego wyjątkowość polega przede wszystkim na łączeniu różnych smaków w jednym sosie. Może łączyć składniki kwaśne, słodkie i pikantne. Jego lekko wędzony posmak idealnie wręcz łączy się z potrawami grillowanymi - zazwyczaj są to mięsa.

Skład znacznie różni się od regionu w którym jest przygotowywany, jednak jego samodzielne wykonanie w domu nie jest niczym skomplikowanym i jest on podobny do keczupu: pomidory, cebula, czosnek, wędzona papryka i przyprawy: oliwa, sos sojowy, ocet winny i przyprawy np. imbir, chili, gałka muszkatołowa. Całość należy zblendować i gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.

Samodzielnie przygotowanie sosów - wbrew pozorom - jest dość proste i zdecydowanie warto stawiać na własne preferencje smakowe wtej kwestii.

Jeśli jednak chcesz poznać zupełnie nowe smaki, odwiedź zakładkę Sosy i marynaty gdzie znajdziesz wiele ciekawych połączeń smakowych w postaci pysznych sosów. Ich skład oparty jest jedynie na sprawdzonych recepturach oraz naturalnych składnikach.

Warto nam zaufać