Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Pomysły na szaszłyki z grilla. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów!

05-07-2023

Zaplanuj niezapomniane spotkanie przy grillu z naszymi oryginalnymi przepisami na szaszłyki. Odkryj nowe smaki, zaskocz gości, i spraw, aby Twoja impreza stała się niepowtarzalnym doświadczeniem. Z nami każdy znajdzie coś dla siebie! Przygotowaliśmy propozycje dla mięsożerców, miłośników owoców morza, a także dla tych, którzy szukają bezmięsnych alternatyw. Zanurz się w świecie grillowania i ciesz się smakiem lata bez względu na pogodę!

szaszłyk z grilla

Jak zrobić szaszłyki na grilla?

Tworzenie doskonałych szaszłyków na grilla nie jest wcale tak proste, jak mogłoby się wydawać. Konieczna jest idealna równowaga i balans smaków, dlatego tak istotny jest dobór wszystkich składników od mięsa, przez warzywa, aż po pasujące do nich marynaty. Najpopularniejsze mięsa na szaszłyki to kurczak, wołowina, jagnięcina, a coraz częściej również krewetki.

Nie zapominajmy jednak o smakowitych alternatywach dla wegetarian jak tofu, czy roślinne nuggetsy, które robią w kuchni coraz większą furorę. Nie bez znaczenia są też aromatyczne zioła, sosy, a nawet owoce, które mogą nadać potrawom niepowtarzalnego smaku.

Szaszłyk z grilla najlepiej smakuje po kilkugodzinnym marynowaniu. Marynata nadaje mięsu głębokiego smaku i delikatności. Zwieńczeniem będzie nałożenie składników na akcesoria do grilla takie jak szpikulce. Pamiętaj, aby nakładać je przemiennie, dzięki temu stworzysz atrakcyjną kompozycję kolorów i smaków.

Sprawdzone przepisy na szaszłyki z grilla

Grillowanie to bez spornie jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, a szaszłyki to nieodłączny element tego rytuału. Są uniwersalne, szybkie do przygotowania i co najważniejsze, można je dowolnie modyfikować, zgodnie z osobistymi preferencjami. Sprawdź nasze top przepisy mięsne, a także zobacz, co na grilla zamiast mięsa zrobi prawdziwą furorę!

Szaszłyki na grilla z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 2 papryki,
  • 1 cebula,
  • 150 g pomidorków cherry,
  • sok z jednej cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, zioła do smaku.

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka, paprykę, cebulę i pomidory na kawałki o grubości 2-3 cm. W misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, czosnek i przyprawy. Dodaj pokrojone składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie nadziewaj składniki na szpikulce, przemiennie. Grilluj na średnim ogniu przez 10-15 minut, obracając co jakiś czas.

szaszłyki na grilla

Szaszłyki na grilla z warzyw

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 2 papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • sos sojowy, oliwa z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku.

Przygotowanie:

Warzywa pokrój na kawałki. W misce wymieszaj sos sojowy, oliwę i przyprawy. Dodaj pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie nadziewaj warzywa na szpikulce i grilluj na średnim ogniu przez około 10 minut.

Szaszłyki na grilla z krewetek i ananasa

Składniki:

  • 500 g krewetek,
  • 1 średni ananas,
  • sok z jednej cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, chili do smaku.

Przygotowanie:

Krewetki oczyść i umyj. Ananasa pokrój na kawałki. W misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Dodaj krewetki oraz ananasa, wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki. Grilluj na średnim ogniu przez około 5-7 minut, obracając szaszłyki co jakiś czas.

Szaszłyki z grilla z indyka i cukinii

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka,
  • 2 cukinie,
  • sok z jednej cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku.

Przygotowanie:

Indyka pokrój na kawałki o grubości mniej więcej 2-3 cm. Cukinie pokrój w plastry. W misce połącz sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Dodaj pokrojone składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Grilluj na średnim ogniu przez 10-15 minut.

Szaszłyki na grilla z łososia i cytryny

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia,
  • 2 cytryny,
  • 4 duże ziemniaki,
  • sok z jednej cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, koperek do smaku.

Przygotowanie:

Łososia pokrój na większe kawałki wielkości ok. 4 cm. Ziemniaki z kolei pokrój w plastry. W misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Dodaj pokrojone składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki. Grilluj na średnim ogniu przez około 10 minut, obracając co jakiś czas.

Jak grillować szaszłyki? Podpowiadamy

Grillowanie szaszłyków jest sztuką, która wymaga nie tylko dobrego przepisu, ale i właściwej techniki. Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie. Szaszłyki powinny być grillowane na średnio rozgrzanym grillu i wymagają precyzyjnego manipulowania temperaturą.

Bezpośredni kontakt ze zbyt mocnym ogniem mógłby sprawić, że mięso spali się z zewnątrz, a w środku pozostanie wciąż surowe. Z kolei warzywa pod wpływem zbyt wysokiej temperatury mogą stracić swoją teksturę i wyrazisty smak.

Wybór rodzaju grilla jest zatem kluczowy. Doskonale sprawdzą się grille elektryczne, które są łatwe w obsłudze i pozwalają na precyzyjne kontrolowanie temperatury. Niestety nie zapewniają one tego autentycznego smaku, charakterystycznego dla grilli węglowych.

Alternatywę mogą stanowić grille gazowe, które łączą w sobie wygodę i nadają potrawom ten niepowtarzalny smak. Szaszłyki powinny być obracane co kilka minut, aby równomiernie się upiekły. Użyj do tego specjalnych szczypiec, które zadbają o Twoje bezpieczeństwo.

Choć dokładna temperatura i czas przygotowania będą różnić się od siebie w zależności od wybranych składników, można założyć, że średnia temperatura rusztu powinna wahać się w przedziale 175 do 185°C, z kolei czas pieczenia powinien wynosić od 8 do 12 minut.

Każdy przepis na szaszłyk to inna, niepowtarzalna historia dlatego warto eksperymentować! Nim wrzucisz na grill jeden z naszych przepisów, zastanów się, po jakie przyprawy sięgasz najczęściej i nie bój się tworzyć autorskich kompozycji. Bez względu na to, czy wybierasz tradycyjne mięsne szaszłyki, czy testujesz opcje wegańskie, grillowanie to przede wszystkim okazja do spotkania z bliskimi i delektowania się smacznym jedzeniem.

Warto nam zaufać