Chrupiące przysmaki to nieodłączny element spotkań z przyjaciółmi lub rodziną. Stanowią doskonałe urozmaicenie menu. Podaje się je na przyjęciach oraz imprezach okolicznościowych. Świetnie smakują na świeżym powietrzu. Jeśli chcesz przygotować nietypową przekąskę, postaw na popcorn z grilla. To wyjątkowo proste danie, które urzeknie zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Przyrządzenie tej popularnej zakąski jest banalnie proste, a co istotne – można się tym zająć na we własnym ogródku. Wystarczy dysponować zwykłą tacką, na którą wysypuje się ziarenka kukurydzy połączone z odrobiną masła lub oleju. Całość przykrywa się folią aluminiową (jeśli jej nie masz, możesz użyć tradycyjnego papieru do pieczenia). Po około 10 minutach „małe co nieco” zdejmuje się z rusztu. W przypadku, gdy często spędzasz czas na działce, zastanów się nad inwestycją w specjalny kosz do rożna. Gadżet ten znacznie ułatwi Ci czynności kulinarne. Przez metalową siateczkę będziesz mógł obserwować, jak nagrzewa się potrawa. Unikniesz też problemów związanych z wysypywaniem się kukurydzy poza obręb grilla.
Wbrew pozorom popcorn nie musi być podawany w klasyczny sposób. Warto sięgnąć po nowe smaki, by oczarować swoich gości. Poniżej prezentujemy oryginalne propozycje:
Ziarenka kukurydzy pomieszaj z tartym serem – bardzo dobrze sprawdza się włoski parmezan. Po zdjęciu z rożna dopraw potrawę ziołami, np. rozmarynem, tymiankiem lub bazylią. Najlepiej smakują świeżo zerwane rośliny, ale można też zaopatrzyć się w mieszanki przypraw w saszetkach.
Kukurydzę połącz z odrobiną masła (może być czosnkowe). Na koniec dosyp nieco curry i soli. Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym lub słodko-kwaśnym. Ważne, by dodatki te przygotować odpowiednio wcześniej. W ten sposób nabiorą wyjątkowego aromatu.
Ta odsłona tego pysznego przysmaku urzeknie wielbicieli ostrych smaków. Przed rozpoczęciem grillowania przygotuj sos składający się z łyżeczki miodu, szczypty chrzanu wasabi w proszku oraz pieprzu cayenne. Wymieszaj w nim przygotowany wcześniej popcorn.
Wśród interesujących opcji warto wymienić ziarenka kukurydzy serwowane na słodko. Taki zestaw z pewnością przypadnie do gustu osobom szukających oryginalnych smakołyków do kawy. Zachwycą się nim również najmłodsi.
Rozpuść tabliczkę gorzkiej lub słodkiej czekolady (w zależności od Twoich preferencji smakowych). Najlepiej połamać ją na drobne kosteczki i podgrzewać do czasu aż całkowicie się roztopi. Płynną słodycz wylej na przygotowany wcześniej popcorn.
Gotowy popcorn wymieszaj z cukrem waniliowym oraz cynamonem. Dla przełamania aromatów dorzuć odrobinę soli himalajskiej. Przysmak warto serwować z owocami, np. malinami, jeżynami, jagodami lub winogronami.
Grillowane ziarenka kukurydzy pomieszaj z sosem klonowym oraz uprażonymi wcześniej orzechami – najlepiej włoskimi. Warto dodać jeszcze trochę masła, aby danie nabrało wyrazistego charakteru. Przed podaniem oprósz deser kakao.
Przepisów na szybkie dani ana z grilla, w których wykorzystuje się popcorn, jest znacznie więcej. Wystarczy przeszukać dostępne w internecie zasoby. Można też użyć swojej wyobraźni i dowolnie komponować rozmaite smaki. Warto wykorzystywać świeże i sezonowe składniki. Przekonaj się, że tak proste przekąski można serwować na wiele sposobów. Spraw, że Twoje grillowanie nabierze niepowtarzalnego charakteru!
Rubiks cube Wiki jest najpopularniejsza strona poswiecona programom puzzle i poradnikom online. Odwiedz ruwix.com, aby dowiedziec sie wiecej o szescianu.