Wielu osobom weekendowe barbecue kojarzy się z czynnością rozpalania grilla i oczekiwaniem, aż węgiel rozżarzy się w odpowiednim stopniu, aby można było umieścić mięso na ruszcie. Dziś jednak możliwości jest więcej, a jedną z nich jest grillowanie na gazie. Na temat grilli gazowych narosło wiele mitów. Chcesz się dowiedzieć, jak mity o grillowaniu na gazie mają się do rzeczywistości? Przeczytaj poniższy artykuł.
Sprawdź naszą ofertę w kategorii grille gazowe!
Grille na gaz są dostępne na rynku od wielu lat, ale wciąż nie zyskały takiej popularności, jak grille węglowe. To jeden z powodów, dla których nadal funkcjonują różne mity o grillu gazowym – mogą one wprowadzać w błąd potencjalnych nabywców. Czas „odczarować” grillowanie na tym urządzeniu. Jeżeli rozważasz zakup grilla gazowego, to poniżej znajdziesz odpowiedzi na często powtarzające się wątpliwości.
Wielu miłośników grillowania obawia się, że grillowanie na gazie jest bardziej niebezpieczne niż przygotowanie potraw choćby na grillu węglowym. To jednak mit o grillu gazowym. Co prawda, podczas korzystania z tego urządzenia trzeba zachować środki ostrożności, ale tak samo będzie w przypadku grilla na węgiel czy grilla na prąd. Czy grill gazowy jest bezpieczny? Wystarczy zapoznać się z instrukcją obsługi grilla, kierować się zdrowym rozsądkiem oraz pamiętać o kilku prostych zasadach, aby cieszyć się bezpiecznym barbecue.
Chociaż pozornie mogłoby się wydawać, że podczas korzystania z grilla gazowego z urządzenia nie wydobywa się dym, to w rzeczywistości jest to kolejny mit o grillowaniu na gazie. Przykładowo skapujący z przygotowywanych potraw tłuszcz może powodować delikatne dymienie – jest to zupełnie normalne, a nawet pożądane. Użytkownik grilla gazowego może jednak cieszyć się brakiem gryzącego dymu podczas rozpalania ognia. Miłośnicy wędzonego smaku mogą z kolei skorzystać ze specjalnych pojemników na drewienka do wędzenia, dzięki którym potrawy nabiorą niepodrabialnego aromatu.
Mity o grillu gazowym są różne – jednym z nich jest stwierdzenie, zgodnie z którym nie warto kupować grilla na gaz o małej mocy. W rzeczywistości moc grilla powinna zależeć od zastosowań, do których będzie on przeznaczony. Dla przykładu mały grill turystyczny nie sprawdzi się podczas przygotowania wielodaniowej kolacji dla rodziny i znajomych, a profesjonalnego grilla z wieloma palnikami i akcesoriami nie ma sensu zabierać na kemping. Z tego powodu podczas zakupu grilla gazowego należy wziąć pod uwagę przede wszystkim to, w jaki sposób będzie on użytkowany.
Entuzjastom grillowania na drewnie czy węglu zdarza się twierdzić, że dania pochodzące z grilla gazowego pozbawione są smaku. Prawdą jest, że w porównaniu do tradycyjnych metod grillowania przygotowanie potraw na grillu gazowym wiąże się z mniejszą ilością dymu. A to właśnie dym jest jednym z czynników, które nadają jedzeniu pochodzącemu z grilla charakterystycznego, głębokiego aromatu. Producenci dostrzegli jednak ten problem i stosują w swoich urządzeniach listwy aromatyzujące (flavorizer bars), które wzbogacają smak potraw z grilla gazowego. Dzięki ich użyciu posiłki przyrządzone na grillu gazowym są w praktyce nie do odróżnienia od tych, które powstały na grillu węglowym.
Rozważając zakup nowego grilla, wiele osób zastanawia się, czy grill gazowy jest zdrowy. Twierdzenie, że jedzenie przygotowane na takim grillu jest szkodliwe, to jednak kolejny mit o grillowaniu na gazie. Gaz spala się czystym płomieniem i nie wytwarza dymu oraz popiołu, nie jest też konieczne stosowanie podpałki, aby uruchomić urządzenie. Dzięki dokładnej kontroli nad palnikiem łatwiej również zapobiec przypaleniu dań – w rezultacie można uniknąć wytworzenia się w jedzeniu szkodliwych substancji. Grillowanie na gazie może być zatem zdrowsze od grillowania na węglu – ważne są jednak także umiejętności kucharza.
Często powtarzany mit o grillu gazowym stanowi, że utrzymanie w czystości takiego urządzenia jest trudne i zajmuje wiele czasu. Nic bardziej mylnego – czyszczenie grilla na gaz wymaga tyle samo pracy, co pielęgnacja grilla na węgiel, a czasem nawet – jak w przypadku wypalania – to nawet prostsze zadanie. Co więcej, różne akcesoria do grilli gazowych ułatwiają tę czynność. Wystarczy zaopatrzyć się we właściwe środki czystości oraz kilka przydatnych narzędzi (takich jak specjalne szczotki i skrobaki), aby czyszczenie grilla przebiegło sprawnie i bezproblemowo. Kluczem do łatwego czyszczenia w każdym wypadku jest jednak regularność – bardzo zaniedbany grill może być trudno doprowadzić do porządku.
Utarło się, że grille gazowe są dużo droższe niż tradycyjne grille – czyli na węgiel. Ten i inne mity o grillu gazowym łatwo jednak obalić – wystarczy odwiedzić nasz sklep. Cena grilla gazowego jest adekwatna do jego jakości wykonania, wytrzymałości, a także możliwości, jakie on oferuje – pozwala na wiele więcej niż prosty grill węglowy. Precyzyjna kontrola nad temperaturą, dodatkowe palniki boczne czy inteligentne rozwiązania – to tylko kilka przykładów ułatwień dla kucharza. Jednocześnie oferta marki Weber jest bardzo zróżnicowana – w naszym sklepie odpowiedni dla siebie grill gazowy (również pod względem ceny) znajdą zarówno profesjonaliści, jak i miłośnicy weekendowego barbecue w ogródku czy entuzjaści grillowania na polu kempingowym.