Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Poznajemy mięsa: drób na grillu

08-09-2016

Miłośnicy lekkich dań grillowych powinni zwrócić szczególną uwagę na kurczaka. Nie jest on trudny do przygotowania, a jednocześnie będzie się dobrze komponował z szeroką gamą sosów i dodatków. Zapraszamy na kurczaka!

Smak kurczaka

Można uznać, że tony smakowe kurczaka nie mają w sobie żadnych szczególnie charakterystycznych cech, jakie wyróżniałyby go na tle innych mięs. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, że jest on mdły. Jednak rzeczywiście jego smak jest na tyle uniwersalny, że jest bardzo lubiany przez dzieci i nie bez przyczyny jest podawany z różnych okazji i pod różną postacią.

Jakie przyprawy pasują do kurczaka?

Z uwagi na jego łagodny smak, najlepiej jest sięgać po przywry, które ukierunkują jego ton. Możliwości połączeń jest co niemiara i w przypadku drobiu dozwolone jest niemal wszystko. Oczywiście najbardziej klasycznymi przyprawami będą zioła prowansalskie, kolendra, rozmaryn, czy często pojawiające się obok kurczaka na polskich stołach koperek i natka pietruszki.

Jeśli grillowany kurczak ma nabrać nieco mocniejszego charakteru, idealnie sprawi się chili oraz papryka ostra oraz słodka. Z nieco orientalnych połączeń sprawi się curry, natomiast grillując go z nutą słodkości warto jest wymieszać go w marynacie z imbiru, cynamonu i miodu.

Jakie części kurczaka grillujemy?

Kurczak jest bardzo wdzięcznym rodzajem mięsa na grilla, bowiem pod grillowanie nadaje się niemal każda jego część. Oczywiście najbardziej popularnymi będą;

  • Pierś
  • Udko
  • Skrzydełko
  • Noga

Ponadto możliwe jest grillowanie go w całości, za pomocą stojaka, który dodatkowo posiada specjalne miejsce na puszkę piwa.

Ile grillujemy poszczególne części kurczaka?

 

O tym przeczytacie w oddzielnym artykule który znajduje się TUTAJ.

Jak przygotować kurczaka na grilla?

Przed położeniem części kurczaka na ruszt, dobrze jest usunąć skórę. Może się ona bardzo szybko zarumienić, a nawet przypalić, dając złudny sygnał, że mięso jest gotowe, podczas gdy będzie jeszcze surowe. W przypadku piersi z kurczaka należy usunąć kawałki tłuszczu, by jak najmniej skapywało go na tackę, na której kurczak będzie grillowany. Jeżeli piersi z kurczaka mają być nadziewane, najlepiej jest dokonać tego przed grillowaniem, a jako zabezpieczenie użyć wykałaczek. By zawartość nie wypłynęła na tackę, używa się folii aluminiowej, matowa stroną na zewnątrz.

Przykładowa marynata do kurczaka

  • Pół szklanki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • Pół szklanki sosu sojowego
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Szczypta pieprzu

Zamarynować na ok. 2 godziny przed grillowaniem.

 

Przydatne triki podczas grillowania kurczaka

  • Najlepiej jest grillować kością do dołu
  • O tym, że kurczak jest dobrze zgrillowany, świadczy kolor mięsa – jeśli jest różowe, oznacza, że jest ono nieosmażone
  • By pierś z kurczaka była bardziej krucha, można ją przed grillowaniem delikatnie rozbić tłuczkiem

Kurczak do przyrządzenia jest bardzo łatwy, ale przede wszystkim zdrowy. Z pewnością stanie się hitem niejednego grilla.

Warto nam zaufać