Jeśli śledzicie naszego bloga doskonale wiecie już, że grill daje liczne możliwości kulinarne. Wychodząc poza grillowaną kiełbaskę i marynowanego kurczaka, możemy stworzyć całe spektrum dań, które zapewnią nam smaczną i różnorodną ucztę dla podniebienia. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się jak przygotować dania z grilla, których nie powstydziłaby się niejedna wykwintna restauracja.
Na początek coś niewielkiego, w sam raz do pobudzenia soków trawiennych. Warto podczas przygotowywania przystawek z grilla pobudzić nieco fantazję. Przystawka nie powinna być za bardzo sycąca, dlatego sięgaj po składniki lekkostrawne, najlepiej warzywa.
Pomysłów może być wiele i zazwyczaj są one niezwykle proste do przygotowania oraz przyrządzenia na grillu. Świetnym przykładem są szparagi, które możesz wykorzystać jako patyczki do szaszłyków. Owiń je cienkimi paseczkami bekonu lub szynki parmeńskiej. Możesz również pokroić bakłażana w prążki, zgrillować go, a w ostatniej fazie smażenia położyć mozzarellę lub zwykły żółty ser. Idź o krok dalej i wykonaj mini-grillowe koreczki. Poprzekładaj cukinię z serem i pomidorem, a na końcu wisienka na torcie, czyli szlachetna oliwka. Twoi goście będą chcieli więcej!
Prawda jest taka, że grill i jego możliwości sięgają nawet dań płynnych czyli zup. W rzeczywistości możesz przygotować niemal każdą zupę na grillu, pod jednym warunkiem – potrzebujesz odpowiedniego naczynia, które Ci to umożliwi.
Idealnie do tego specjalnego zadania sprawdzi się żeliwny wok, który również jest wykorzystywany do dań kuchni azjatyckiej. Jego kształt sprawia, że ciepło rozchodzi się po naczyniu równomiernie, co daje gwarancję, że Twoja zupa będzie odpowiednio przyrządzona.
Warto również przygotować zupę tradycyjną, ale ze składników przygotowanych bezpośrednio na grillu np. grillowane owoce morza, ryby czy tradycyjny kurczak. Jako dodatek podaj grillowany chlebek, który będzie smacznym uzupełnieniem całości.
Jeśli już przygotowujesz prawdziwą ucztę, zrób to z rozmachem czyli kurczak nadziewany piwem! To danie także wymaga specjalnego stojaka, jednak jeśli posiadasz go w swoim grillowym asortymencie, nie zamienisz go na nic innego. Prosta konstrukcja pozwoli na sprawne przygotowanie całego kurczaka, nadziewanego na puszkę z piwem. Danie to co prawda wymaga nieco czasu, ponieważ mięso musi się równomiernie zgrillować, jednak warto czekać – wyjątkowe doznania kulinarne gwarantowane.
Słyszysz „grill” i „deser” w jednym zdaniu i myślisz – to niemożliwe. A tymczasem to jedna z najprostszych rzeczy na świecie! Co prawda ciasta na grillu nie upieczesz, ale słyszałeś kiedyś o smażonych bananach? Można je w prosty sposób przyrządzić na grillu – wystarczy kilka minut z obydwu stron. Podając je na talerzu nie zapomnij o bitej śmietanie oraz sosie czekoladowym, który również możesz przygotować na grillu. Wystarczy niewielkie naczynie oraz kilka kostek czekolady, które nad żarem szybko przemienią się w płynny dodatek do deserów.
Tak samo jak z bananem, możesz postąpić z niemal każdym owocem – ananasem, arbuzem, truskawkami, które dzięki swojej słodyczy będą idealnym uzupełnieniem grillowej uczty. Pamiętaj jednak, że czas ich grillowania powinien być o wiele krótszy, by nie straciły zbyt dużo soków, a tym samym nie przypaliły się.
Pozostaje życzyć Wam smacznej uczty!
Lista produktów: