Szukasz ciekawego sposobu na urozmaicenie swoich grillowych potraw? Nie tylko papryka i bakłażan sprawdzą się idealnie na ruszt. Jedną z popularniejszych propozycji ostatnich sezonów są szparagi! Smaczne, bardzo zdrowie i przede wszystkim niezwykle łatwe w przygotowaniu. Sprawdź, jak zaskoczyć znajomych serwując im szparagi prosto z grilla.
Pierwszym bardzo istotnym krokiem przed przygotowaniem szparagów jest wybór odpowiednich warzyw. Niezależnie od tego, czy planujesz podać zielone, czy białe szparagi, powinny być świeże i jędrne, tak by móc wydobyć z nich, jak najwięcej smaku. W sezonie, bez problemu kupisz dobrej jakości produkty w sklepach spożywczych, choć warto pokusić się o zakupy w niewielkich, lokalnych warzywniakach, czy na straganach.
Szparagi to szybki sposób na wzbogacenie swoich mięsnych dań grillowych lub ich całkowite zastąpienie. Choć właściwie nie ma ograniczeń co do ich wyboru, czy sposobu podania, warto mieć na uwadze, że zielone szparagi nieco lepiej zniosą grillowanie niż ich białe odpowiedniki z powodu bardziej zwartej struktury. Koniecznie trzeba również pamiętać o dodatkach w postaci wyrazistych przypraw, które podkreślą ich smak.
Szparagi to jedna z najbardziej ekspresowych propozycji na grilla, jaką możesz sobie wyobrazić. Do przyrządzenia zielonych szparagów, wystarczy jedynie porządnie je umyć i oderwać zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane warzywa można wzbogacić o ulubione przyprawy, a następnie skropić nieco oliwą z oliwek. Jeśli natomiast zależy Ci na mięsnym akcencie swojego dania, śmiało możesz podać szparagi z grilla z boczkiem. W tym celu doprawione wcześniej warzywo wystarczy owinąć plasterkiem boczku i wrzucić na ogień.
Chcesz zapewnić różnorodność swoich grillowych potraw? Zdecyduj się też na przygotowanie białych szparagów. Jak wspominaliśmy, są one nieco bardziej problematyczne w grillowaniu i wymagają odrobinę więcej przygotowania, ale zdecydowanie warte są zachodu. W odróżnieniu od warzyw zielonych białe szparagi poza oderwaniem zdrewniałych końcówek koniecznie trzeba również obrać. Dalsze etapy mogą przebiegać podobnie, jak w przypadku zielonych odpowiedników doprawiając je ulubionymi przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek. Warto jednak bardziej na nie uważać podczas procesu grillowania i częściej przewracać, dbając o to, by się nie rozpadły.
Bez względu na to, które szparagi przygotowujemy i na jaki przepis się zdecydowaliśmy, ich czas pieczenia na ruszcie wynosi od 15 do 20 minut. Czas ten może się wydłużyć jedynie w przypadku, gdy nasze warzywa są nieco grubsze i większe. W tym czasie konieczne jest ich regularne sprawdzanie, a także systematyczne obracanie tak, by z każdej strony były upieczone w równym stopniu. Gotowe warzywo powinno być miękkie, rozpływające się w ustach.
Najprostszym, wspomnianym już wcześniej sposobem na przygotowanie szparagów jest ich umycie, oderwanie twardych końcówek i odpowiednie doprawienie. Szparagi warto wzbogacić o jakieś intensywne i wyraziste przyprawy jak czosnek granulowany, pieprz i chilli. Posypane warzywa można skropić oliwą z oliwek, by nadać całości więcej smaku, lub posmarować za pomocą silikonowego pędzelka przygotowaną wcześniej marynatą. Podstawą takiej marynaty również mogą być przyprawy i oliwa z oliwek lub dla urozmaicenia np. sos sojowy.
Jeśli chodzi o to, co należy wiedzieć o grillowaniu elektrycznym, to tak naprawdę wszystko zależy od tego, jakim sprzętem dysponujemy. Jeśli mamy dobre, równomiernie trzymające temperaturę urządzenie, sam proces grillowania będzie przebiegał bardzo podobnie, jak w przypadku standardowych grillów węglowych.
Będą nam potrzebne takie składniki jak:
1 pęczek świeżych zielonych szparagów,
plastry sera żółtego – np. aromatycznego sera cheddar,
przyprawy tj. czosnek, oregano i tymianek,
2 łyżki oleju rzepakowego,
pół łyżeczki jasnego sosu sojowego.
Umyte i osuszone warzywa obieramy z twardych końcówek, a następnie zanurzamy w przygotowanej wcześniej marynacie z oleju, sosu sojowego i przypraw. Następnie, delikatnie podpiekamy szparagi na grillu elektrycznym do mniej więcej 4 minut z każdej strony. Kolejnym krokiem będzie owinięcie warzyw plasterkami sera i pieczenie na grillu elektrycznym tak długo, aż ser się rozpuści. Tak przygotowane potrawy można podawać ze świeżym pieczywem i masłem czosnkowym. Smacznego!