Kiedy tylko na dworze robi się ciepło, szukamy okazji, żeby rozpocząć sezon grillowy. Nic w tym dziwnego! Grillowanie to niezwykle przyjemna forma spędzania wolnego czasu. Nie ważne czy wybierzesz grille gazowe, grille elektryczne, czy grille węglowe – słoneczna pogoda, grono przyjaciół i rodziny, dużo śmiechu i przede wszystkim przepysznego jedzenia to przepis na idealny dzień! Warto co jakiś czasu urozmaicać tradycyjne grillowane potrawy. Większość czeka już na smakowicie przyrządzone mięso i kiełbaski, ale nie można zapomnieć o zdrowej zieleninie. Niech będą stałym dodatkiem do pieczonych na ruszcie potraw. Sałatki na grilla muszą być lekkie, szybkie i proste. Zastanawiasz się jakie sałatki pasują na grilla? Oto kilka naszych propozycji!
1. Sałatka Caprese – wegetariańska i wegańska
Na pierwszy ogień pójdzie szybka sałatka na grilla. Najprawdopodobniej najszybsza. Jej prostota nie oznacza bynajmniej złego smaku! Wybierz soczyste pomidory – najlepiej malinowe lub bawole serca, a do tego świeży ser mozzarella i liście bazylii. Pokrój w plastry pomidory i ser. Tak przygotowane kawałki ułóż płasko na talerzu, przekładając jeden przed drugim. Posyp świeżymi liśćmi bazylii. Całość możesz skropić oliwą z oliwek lub oliwą czosnkową. Dobrze też sprawdzi się sos z octu balsamicznego. Jeśli szukasz wegańskiego sposobu na tę sałatkę, zamiast mozzarelli użyj sera tofu.
2. Sałatka grecka – wegetariańska i wegańska
Jaka sałatka jest najlepsza na grilla? Oczywiście znany wszystkim klasyk! Sałatka grecka z fetą jest lekka, smaczna i doskonale komponuje się z różnego rodzaju mięsami. Wykonanie jej jest bardzo łatwe. Pokrój w kostkę ogórka zielonego (w skórce lub bez, jak wolisz) i pomidory. Do tego czarne oliwki – mogą być w całości bądź pokrojone na plasterki. Cebula czerwona, koniecznie pokrojona w pióra. Wymieszaj wszystko ze sobą, dodaj kawałki fety lub sera kanapkowego. Pokrop oliwą z oliwek, na wierzch pieprz i sól i gotowe. Palce lizać!
3. Sałatka z brokułem i fetą – z mięsem i wegetariańska
Rewelacyjna sałatka na grilla składająca się z trzech prostych składników? Oto ona! Połączenie delikatnego brokułu z intensywnym słonym charakterem fety i prażonych migdałów to smak, o którym długo nie zapomnisz. Ugotuj różyczki brokułu al dente, a płatki migdałów upraż na suchej, rozgrzanej patelni, aż będą lekko brązowe. Brokuł wymieszaj z pokrojonym serem feta, po wierzchu posyp sporą ilością migdałów i gotowe. Jeśli chcesz podkręcić trochę smak, możesz dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Taka sałatka jest świetnym uzupełnieniem do wegetariańskich szaszłyków pieczonych na grillu. Dla mięsożerców do sałatki można wrzucić grillowaną pierś z kurczaka pokrojoną w cienkie plastry. Zobacz również inne przekąski na grilla – poznaj nietypowe przepisy i zaskocz swoich gości.
4. Sałatka z pomidorów – wegetariańska lub wegańska
Letnie grille mają ten ogromny plus, że dostęp do przepysznych, słodkich i soczystych pomidorów jest wtedy nieograniczony! Warto wykorzystać ten czas. Sałatki grillowe powinny być lekkie i orzeźwiające. Dlatego warto wykorzystać sezonowe warzywa i owoce. Najprostsza sałatka to dodanie do pokrojonych w kostkę pomidorów drobno posiekanej cebulki. Trochę oliwy, pieprz, sól i obowiązkowo cukier. Taka sałatka jest idealna dla wegan. Jeśli chcesz urozmaicić trochę tę wersję, dodaj łyżkę gęstego jogurtu naturalnego. A dla fanów oryginalnych połączeń do pomidorów wkrój kawałki arbuza, ta zaskakująca mieszanka jest naprawdę pyszna.
5. Sałatka z sosem winegret – wegetariańska i wegańska
Każda sałatka na grill powinna być wykończona ciekawym sosem. Na letnie wieczory super sprawdzi się sałata z sosem winegret. Sałatę lodową poszarp na drobne kawałki, pokrój pomidora, zielonego ogórka i czerwoną paprykę w drobną kostkę. Do tego możesz dodać czerwoną cebulę posiekaną w pióra. Całą mieszankę warzyw dopełni sos winegret. Dodaj trzy łyżki oliwy z oliwek z łyżką soku z cytryny, dodaj sól, pieprz. Wszystko wymieszaj i gotowe. Do takiego sosu możesz też wrzucić przeciśnięty bądź drobno posiekany czosnek, łyżkę musztardy lub łyżeczkę miodu. Każda wersja jest przepyszna! Oprócz idealnego sosu warto wiedzieć jaki alkohol wybrać do grillowanych potraw.
6. Wiosenna sałatka z nowalijek – wegetariańska
Zastanawiasz się, co wiosną zrobić na grilla? Sałatki powinny być wypełnione świeżymi warzywami! Sałatę porwij na drobne kawałki, zielonego ogórka i rzodkiewkę pokrój w plastry. Wszystko wymieszaj ze świeżym ziołowym sosem – 5 łyżek jogurtu naturalnego wymieszaj z koperkiem i szczypiorkiem, do tego pieprz i sól. Taka wiosenna sałatka jest niezwykle lekka, doskonale pasuje do kiełbaski lub wędzonego tofu usmażonego w folii na grillu. Sprawdź nasze grille na pellet – to doskonała i ekologiczna alternatywa dla grilli węglowych.
7. Sałatka ziemniaczana na grilla – wegetariańska
A teraz czas na klasyczek! Sałatka na grilla z ziemniakami wypada idealnie na wieczornych i całonocnych biesiadach. Jest pożywna, może być jedzona zamiast chleba do przysmaków z rusztu. W klasycznej wersji młode ziemniaki ugotuj, pokrój w drobną kosteczkę, do tego dodaj drobno pokrojone ogórki małosolne, cebulkę i wymieszaj z sosem zrobionym z łyżki jogurtu, majonezu i musztardy. W wersji letniej możesz do ugotowanych, pokrojonych ziemniaków dodać pokrojoną rzodkiewkę, ogórka zielonego, szczypiorek i koperek. Polej delikatne jogurtem naturalnym i wymieszaj. Każdy pokocha taką sałatkę z ziemniakami.
8. Sałatka na grilla z makaronem – z mięsem, wegetariańska i wegańska
Sałatki makaronowe cieszą się dużą popularnością na grillach. Są proste, ale też sycące. Wybierz swój ulubiony, drobny makaron i ugotuj go al dente. Przygotuj kawałki grillowanego udka z kurczaka, rozdzielając go na małe porcyjki. Wymieszaj z makaronem, dodaj pokrojone suszone pomidory, dużą ilość posiekanej zielonej pietruszki. Polej oliwą z suszonych pomidorów. Taka sałatka jest prosta i pyszna. Zamiast kurczaka możesz użyć szynki, podsmażonego boczku lub tuńczyka z puszki. Jeśli chcesz wersję wegetariańską, zamiast mięsa dodaj ser feta lub ugotowaną wcześniej ciecierzycę.
9. Sałatka gyros – z mięsem i wegetariańska
Kolejny klasyk – szybka i prosta sałatka w stylu gyros. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw przyprawą do gyrosa i usmaż na patelni na złoty kolor. Tak przygotowane mięso wyłóż na dnie miski. Następnie do miski dodaj poszatkowaną kapustę pekińską, puszkę kukurydzy konserwowej, pokrojoną paprykę czerwoną i drobno posiekaną cebulkę. Przygotuj sos czosnkowy – wymieszaj dwie łyżki jogurtu greckiego i łyżkę majonezu, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, dużo koperku i pietruszki. Wylej na przygotowaną sałatę i wymieszaj. Palce lizać! W wersji wegetariańskiej zamiast kurczaka użyj kotlecików sojowych podsmażonych na patelni w przyprawie gyros.
10. Sałatka z serem halloumi – wegetariańska i wegańska
Dla fanów wegetariańskiego jedzenia świetną propozycją będzie sałatka z grillowanym serem halloumi. Do miski wsyp sałatę roszponkę lub szpinak baby, pokrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki i dorzuć kawałki ananasa. Na wierzchu ułóż kawałki sera halloumi, a jeśli chcesz, by to danie było wegańskie, świetnie sprawdzi się marynowane tofu. Wszystko doskonale smakuje z dipem winegret. Możesz posypać po wierzchu prażonym słonecznikiem lub orzechami pekan.
A teraz wybierz swoją ulubioną sałatkę i zajadaj. Smacznego!