Noworoczne postanowienia to dla wielu nieodłączny element powitania nowego roku. I choć większość z nich z pewnością pozostanie w strefie planów, warto jest postawić i przede wszystkim zrealizować te związane z odpowiednią pielęgnacją grilla. W ostatnim w tym roku wpisie podajemy pierwszą połowę noworocznych postanowień, związanych z grillowaniem.
Niestety coś, co powinno być rutynowym zabiegiem po każdym użytkowaniu grilla, często zostaje zepchnięte w strefę niechcianego obowiązku, przekładanego na nieokreślone „potem”. A co wielokrotnie zaznaczaliśmy, zdrowy grill to przede wszystkim czysty grill. Zaschnięte, ale przede wszystkim przepalone resztki tłuszczu, które lubią zbierać na ruszcie, nieusunięte przed jego ponownym rozpaleniem mogą niekorzystnie wpływać na jakość grillowanych potraw.
Najważniejsza w tym procesie jest regularność, dlatego najlepiej jest za tę mało przyjemną część grillowania wziąć się np. przed ponownym rozpaleniem rusztu. Warto jest się zaopatrzyć w szczotki z końcówkami, które pozwalają na zeskrobanie niezdrowych resztek. Do czyszczenia przydadzą się również mydło z wodą, nie brakuje jednak na rynku dedykowanych do tej czynności preparatów (np. płyn do czyszczenia Weber), które z pewnością doprowadzą każdego grilla na błysk.
Jak się okazuje, czyszczenie grilla nie jest procesem bardzo skomplikowanym, co więcej w przypadku niektórych części grilli gazowych można posłużyć się w tym celu zmywarką. Warto pamiętać, że im częściej grill będzie czyszczony, tym mniej pracy w to zadanie trzeba będzie włożyć.
Pomimo iż produkty Weber są przystosowane do niekorzystnych warunków atmosferycznych, warto jest je odpowiednio przechowywać, szczególnie jeśli nie planujemy zimowego grillowania. Grill odpowiednio przechowywany będzie nie tylko lepiej się prezentował, ale przede wszystkim służył na długie lata. Jego dobry stan, to dobra jakość przyrządzanych posiłków.
Warto zauważyć, że grill chowany jest zazwyczaj raz do roku, więc wprowadzenie tej czynności w swoje noworoczne postanowienie nie powinno być aż tak uciążliwe.
Dobrze jest zachować oryginalne jego opakowanie lub zakupić odpowiednie pokrowce przeznaczone do tego celu. Sam grill należy ustawić w miejscu, które nie będzie nikomu przeszkadzało, a jednocześnie będzie suche i zacienione. Przed zapakowaniem warto jest rozmontować wszystkie możliwe elementy i je oczyścić – usunąć ew. resztki tłuszczu i popiołu. Dzięki temu na nowy sezon grill będzie wyglądał jak… nowy!
Jeśli chodzi o grille gazowe podczas ich przechowywania należy również kierować się bezpieczeństwem, dlatego przed zapakowaniem grilla na okres zimowy dobrze jest w tym momencie sprawdzić szczelność przewodów. Również butla powinna znajdować się w miejscu, w którym nie będzie narażona na działanie promieni słonecznych czy na zwiększoną wilgotność.
W czasach, kiedy coraz głośniej mówi się o niskiej jakości mięsa, a coraz więcej o prozdrowotnych właściwościach warzyw, warto jest postawić na grillowanie właśnie tych drugich. Warto jest je położyć na grillowym ruszcie, z uwagi na szereg zalet:
Oparty na warzywach grill to bogactwo witamin, minerałów i co warto podkreślić, (ponieważ krążą na ten temat mity mit) warzywami naprawdę można się najeść!
Na grillowy ruszt można ponadto położyć również owoce, tworząc zwariowane desery. Najlepiej w tym celu będą się sprawdzały owoce mniej soczyste jak np. banany. Jednak warto jest sięgać również po jabłka czy gruszki. Taka zmiana żywieniowa na pewno wpłynie na dobre samopoczucie i co najważniejsze doda energii. Koniec z uczuciem przejedzenia i ciężkości po każdej grillowej uczcie.
Sprawdź też nasz poprzedni wpis: http://www.top-grille.pl/
Jeśli jednak miłośnicy mięsa nadal nie są przekonani do wegetariańskiego grilla, warto jest pamiętać o istotnych zasadach również przy przygotowywaniu mięsa na grilla, jak i podczas samego smażenia:
Grillowane kiełbaski to coś, o czym każdy z nas marzy przez całą zimę, jednak warto jest w nowym roku wprowadzić do grillowego menu nieco udogodnień, które nie tylko wprowadzą nutę oryginalności, ale przede wszystkim sprawią niemałą frajdę podczas ich przygotowywania.
Wcześniej wspomniane grillowane desery mogą być pierwszym krokiem do finezyjnego grillowego menu, z uwag na fakt, iż nie są skomplikowane w przygotowaniu. Dobrze jest jednak nabrać nieco odwagi i postawić na coś więcej niż tylko kiełbaski czy karkówka. Na grilla można „zaprosić” również zające, bażanty, króliki itp. Bez problemu można znaleźć propozycje przyrządzenia tak wytrwanych mięs, które nie tylko będą stanowić najwyższy kunszt grillowej kuchni, ale będą również wspaniałą okazją do poszerzania horyzontów smakowych. Eksperymentowanie na grillu może się okazać bardzo dobrą rozrywką.
Sprawdź też nasz poprzedni wpis: http://www.top-grille.pl/blog/show/category/0/url/przystawka-zupa-drugie-danie-i-deser-z-grilla-to-mozliwe
--