Jest ciepłe czerwcowe popołudnie i właśnie odbierasz grilla gazowego. Czy wiesz jednak, że zanim przyrządzisz na nim stek, czeka Cię pierwsze wypalanie grilla gazowego? Ponieważ tę czynność trzeba powtarzać po każdym użyciu urządzenia, warto wiedzieć o niej więcej. Dowiedz się, na czym polega wypalanie grilla gazowego i dlaczego warto o nim pamiętać.
Sprawdź naszą ofertę w kategorii grille gazowe !
Wypalanie grilla gazowego (piroliza) to destylacja rozkładowa – w trakcie tego procesu dochodzi do rozpadu podgrzewanej mieszaniny i wyodrębnienia się z niej poszczególnych substancji. Aby doszło do pirolizy, potrzebna jest wysoka temperatura, zbędny jest za to tlen i środki chemiczne. Rezultatem wypalania jest przekształcenie zanieczyszczeń i resztek jedzenia w popiół. W konsekwencji wypalanie grilla gazowego pomaga zachować urządzenie w czystości i zdezynfekować ruszt bez korzystania ze środków czyszczących.
Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z grillowaniem, musisz wiedzieć, że:
„Piroliza” czy „wypalanie grilla gazowego” to terminy, które dla osób niekorzystających dotychczas z grilla brzmią dość tajemniczo. Tymczasem pierwsze wypalanie grilla gazowegonie jest ani mocno absorbujące, ani skomplikowane. Jednak nie tylko to skłania do wykonania tej czynności – w ten sposób można pozbyć się zanieczyszczeń i charakterystycznego zapachu, który towarzyszy nowym produktom oraz sprawdzić, czy urządzenie działa prawidłowo.
Pierwsze wypalanie grilla gazowego – krok po kroku:
Gdy pierwsze wypalanie grilla gazowego będzie za Tobą, możesz przystąpić do grillowania – przyrządzić na grillu mięso i dodatki, np. kukurydzę czy pieczywo. Przygotowanie potraw ułatwią akcesoria do grilli gazowych – łopatka do grillowania, szpatułka lub szczypce. Niektóre narzędzia zaprojektowane specjalnie z myślą o grillowaniu możesz otrzymać wraz z zamówionym grillem.
Po każdym grillowaniu na ruszcie grilla gazowego osadzają się resztki jedzenia. Jak się ich skutecznie pozbyć i zachować urządzenie w dobrym stanie? Rozwiązaniem jest wypalanie grilla gazowego. To skuteczna metoda, której rezultatem jest zmiana resztek jedzenia i tłuszczu w popiół. Dzięki wypalaniu, czyszczenie grilla gazowego jest dużo łatwiejsze – zajmuje mniej czasu i nie jest uciążliwe. W ten sposób utrzymasz zakupionego grilla w dobrym stanie przez długi czas i zadbasz o jakość przyrządzanych na nim potraw.
Jak przebiega wypalanie grilla gazowego, które obejmuje też czyszczenie po grillowaniu? Procedura prezentuje się następująco:
Wypalanie grilla gazowegopo grillowaniu nie różni się niczym od pierwszego wypalania grilla gazowego. Oznacza to, że musisz maksymalnie rozgrzać grilla i pamiętać o zamknięciu pokrywy. Po upływie 15-30 minut proces pirolizy się zakończy.
Po dezynfekcji za pomocą pirolizy do czyszczenia grilla gazowego nie można przystąpić od razu – należy poczekać, aż temperatura wewnątrz urządzenia spadnie.
Ostatnim krokiem procesu wypalania grilla gazowego jest usunięcie popiołu, który zalega na ruszcie – przyda się trójkątna szczotka do rusztu. Można jej też użyć do czyszczenia palników. Dodatkowo pamiętać trzeba o umyciu tacy na tłuszcz.
Jak widzisz, wypalanie grilla gazowego to skuteczny sposób na czysty grill – bez sięgania po środki czyszczące. Pamiętając o regularnym wypalaniu grilla gazowego, możesz zapewnić sobie najwyższą jakość przygotowywanych posiłków.