Znane słowo „teriyaki” pochodzi od rzeczowników teri (照 り), które odnoszą się do błyszczącej warstwy (タ レ) i yaki (焼 き), które odnoszą się do metody grillowania. Dlatego sos Tokio High firmy Saus.Guru został stworzony, aby pomóc w przygotowaniu najlepszego Teri i Yaki. Teriyaki nie jest koniecznie konkretnym smakiem ani przepisem, ale odnosi się do metody jego użycia. Dobry sos teriyaki przyczynia się funkcjonalnie do najsmaczniejszych grillowanych produktów, osiągając właściwą równowagę między pięcioma zmysłami smaku: słodkim, kwaśnym, słonym, gorzkim i umami. Dlatego dobór odpowiednich składników, a co ważniejsze, ich prawidłowe proporcje, zostały starannie przemyślane podczas komponowania Tokio High. Ten sos idealnie komponuje się z szeroką gamą ryb, takich jak łosoś lub biała ryba, skorupiaków, takich jak krewetki lub homary, drobiu, takiego jak kaczka lub kurczak, wołowiny, wieprzowiny i prawie wszystkich warzyw. Można go używać do kreatywnych przystawek, dań głównych, dań obiadowych lub przekąsek. Używaj go do glazurowania, duszenia, smażenia, marynowania, grillowania, maczania lub polewania.
Składniki
Woda, cukier, soja, pszenica (gluten), sól, modyfikowana skrobia kukurydziana, sok z cytryny, cebula, glutaminian sodu, naturalny aromat, 0,2% czosnku, olej sezamowy, 0,1% naturalnego ekstraktu z imbiru, substancja zakwaszająca (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), barwnik (syrop z palonego cukru), konserwanty (sorbinian potasu, benzoesan sodu).
Wartości odżywcze na 100 g:
Wartość energetyczna: 99 kcal / 413 kj,
Tłuszcz: 0,2 g, w tym nasycone: 0,03 g,
Węglowodany: 22,4 g, w tym cukry: 18,2 g,
Białko: 1,07 g,
Sól: 4,1 g