Bohater zachodniego Teksasu z rękami wielkości mostka, C.B. Stubblefield, znany po prostu jako „Stubb”, nie tylko robił grilla, ale także nawiązywał przyjaźnie. Jego szeroki, charakterystyczny uśmiech wciągał każdego w ducha chwili, niezależnie od tego, czy śpiewał bluesa, czy delektował się wolno wędzonym mostkiem z surówką i fasolą.
Stubb dostał swoją pierwszą szansę na gotowanie dla mas jako sierżant w armii amerykańskiej, przekształcając swoją jadalnię w pierwsze wcielenie restauracji Bar-B-Q Stubba. Po odbyciu służby w Korei Stubb przeniósł się do Lubbock w Teksasie, gdzie w 1968 roku ochrzcił Stubb’s Legendary Bar-B-Q. Restauracja mieściła się w zrujnowanym budynku z białą sztukaterią, który miał charakter, ale mógł pomieścić tylko 75 klientów.
Wkrótce specjały Stubba „Blue Plate” zyskały spore grono zwolenników. Znani i wkrótce sławni muzycy, tacy jak Joe Ely i Tom T. Hall, przychodzili do nas, aby „zaśpiewać im kolację”. Mała restauracja Stubba, równie pewna i pewna jak jego kuchnia, zyskała ogólnokrajową uwagę jako lokal, którego nie można przegapić, oferując bluesa i grilla.
W połowie lat osiemdziesiątych Stubb przeniósł swoją restaurację do Austin w Teksasie. Wielu z tych samych artystów, którzy jammowali w oryginalnej restauracji, zatrzymywało się w nowej lokalizacji – choć sporo z nich zyskało już wówczas sławę. Wszyscy, od prezydentów po celebrytów, zatrzymywali się, aby doświadczyć wyjątkowej marki miłości i szczęścia Stubba.
Niedługo potem, za namową przyjaciół i klientów restauracji, Stubb zaczął ręcznie butelkować swój sos w domu Joego i Sharon Ely, używając słoików po dżemach i butelek whisky zakorkowanych papryczkami jalapenos. Joe zabrał ze sobą trochę sosu Stubba na występ w Late Night with David Letterman, dzieląc się nim z obsługą i słynnym gospodarzem. Szum wokół sosów Stubba rozprzestrzenił się niczym pożar buszu w zachodnim Teksasie, a sam Stubb został zaproszony do programu. Kiedy Letterman zapytał go, dlaczego jego sos jest tak dobry, Stubb odpowiedział słynnie: „Miłość i szczęście”.
Dziś dziedzictwo Stubba jest nadal żywe w jego legendarnych sosach, marynatach i nacieraniach, nadal sprawiając, że ludzie na całym świecie czują się dobrze. Choć zaczynał od tylko jednego sosu, pełna linia Stubba obejmuje obecnie 7 sosów, 5 marynat, 2 marynaty do wstrzykiwań, 5 przetarć, 4 sosy do gotowania, sos do moppin' i sos skrzydełkowy, z których wszystkie nadają legendarny smak Teksasu każdemu posiłkowi .
Jak powiedział Stubb: „Panie i panowie, jestem kucharzem”.