Ręcznie kuta seria noży kuchennych mistrza Takeshi Saji, rękojeść wykonana z drewna żelaznego w połączeniu z szybkotnącą stalą proszkową posiada świetne właściwości tnące R-2 hartowana do 63 HRC +/- 1. To doskonałe połączenie naturalnego piękna rękojeści oraz nowoczesnej stali, łącząc to w idealny produkt do kuchni. Rdzeń ostrza został okuty 61 warstwami stali, tworząc piękny wzór. Rękojeść noża Takeshi Saji świetnie leży w dłoni, i nie męczy jej nawet po długiej pracy. Ze względu na ręcznie wykonanie, każdego noża mogą one minimalnie odbiegać od tych przedstawionych na zdjęciach, a każdy wzór noża jest unikalny i niepowtarzalny.
Wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada szeroką klingę, na którą można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść do salaterki lub na patelnię. Dzięki sporym gabarytom nóż doskonale się nadaje do krojenia dużych owoców i warzyw, takich jak arbuz, cukinia czy kapusta.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 61 warstwowa rdzeń R-2
Rękojeść - drewno żelazne
Twardość - 63 HRC +/- 1
Długość całkowita - 30 cm
Długość ostrza - 18 cm
Szerokość klingi - 5,8 cm
Grubość klingi - 1,9 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 223 g