Summit Kamado® grill węglowy to innowacyjny sprzęt z ogromnym potencjałem.
Ten grill jest klasą samą dla siebie.
Grillowanie perfekcyjnych steków, przygotowanie kurczaka w całości lub ustawienie tego grilla jako wędzarnia to żaden problem. System rozpalania gazowego sprawia że przygotowanie tego sprzętu do grillowania jest tak proste jak wciśnięcie jednego guzika.
Ruszt o średnicy 61cm średnicy to wystarczająca powierzchnia do przygotowania potraw dla 6 - 8 osób. Węglowy summit to nie tylko grill, to również doskonała wędzarnia na której dzięki dodatkowej stalowej płycie możemy uwędzić mięso w niskiej temperaturze. Uszczelka z metalu oraz podwójne ścianki grilla zapewnią równą temperaturę oraz zadbają o jej utrzymanie.
Jeden grill, tak wiele możliwości...
Metoda bezpośrednia
Tę metodę stosuje się do potraw wymagających mniej niż 20 minut grillowania. Rozłóż równo palące się brykiety na całym ruszcie lub wsyp je do koszy, które umieść obok siebie na środku rusztu. Umieść ruszt w grillu, zamknij pokrywę i poczekaj, aż grill się rozgrzeje. Upewnij się, że zarówno górne, jak i dolne otwory wentylacyjne są otwarte. Delikatnie oczyść szczotką ruszt. Następnie natłuść ruszt i umieść potrawę nad brykietami. Zamknij pokrywę i upewnij się, że zarówno górne, jak i dolne otwory wentylacyjne są otwarte, aby zapewnić optymalny przepływ powietrza
Metoda pośrednia
Tę metodę stosuje się do potraw wymagających więcej niż 20 minut grillowania. Ułóż palące się brykiety po obu stronach rusztu, korzystając np. z koszy do brykietów. Umieść jednorazową aluminiową tackę ociekową między brykietami. Umieść ruszt w grillu, zamknij pokrywę i poczekaj, aż grill się rozgrzeje. Tacka ociekową będzie zbierać tłuszcz ściekający z jedzenia, co ułatwi czyszczenie. Możesz też wlać do niej trochę wody. Umieść potrawę na środku rusztu nad tacką ociekową. Ustaw pokrywę tak, aby górny otwór wentylacyjny znajdował się pośrodku nad brykietami – upewnij się, że górny i dolny otwór wentylacyjny są otwarte.
Wędzenie
Kiedyś ludzie wędzili mięso, żeby zapewnić jego dłuższą trwałość i dostępność mięsa przez okrągły rok. Wędzenie konserwuje mięso, wyciągając z niego płyn, dzięki czemu mięso mogło częściej gościć na stole. Dziś nie musimy już konserwować mięsa w ten sposób, ale wielu ludzi nadal uwielbia charakterystyczny delikatny wędzony smak, który znamy z mięs takich jak łosoś czy szynka. Coraz więcej amatorów takich smaków eksperymentuje z samodzielnym wędzeniem potraw – za pomocą swojego grilla Weber.
Pieczenie
Dzięki tej funkcjonalności możemy naszego grilla zamienić w prawdziwy piec opalany np drewnem co w połączeniu z kamieniem do pizzy daje niesamowite efekty.
Funkcjonalność:
- - ruszt o średnicy 61cm ze stali nierdzewnej z uchylnymi bokami i systemem GBS
- - system czyszczący One-Touch
- - wbudowany termometr w pokrywę
- - trzy wieszaki na akcesoria
- - kocioł i pokrywa wykonana ze stali pokrytej emalią porcelanową
- - pokrywa i kocioł wykonana w technologii dwuściennej w celu lepszej izolacji termicznej
- - metalowa uszczelka
- - ruszt węglowy z możliwością zmiany położenia
- - stalowa płyta izolacyjna instalowana między rusztem zasadniczym a węglowym (efekt grillowania Low and Slow)
- - łączna powierzchnia grillowania 2916 cm²