Wędzone potrawy zachwycają wyjątkowym aromatem i niesamowitym smakiem. Jednak posiłki przygotowywane w ten sposób stają się coraz popularniejsze nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również przez łatwość obróbki. Żeby przyrządzić pyszne dania dla rodziny i bliskich, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenia. Na uwagę zasługuje różnorodność przepisów i składników spożywczych nadających się do przetworzenia. Do najpopularniejszych zaliczają się wędliny. Przepisy dotyczące ich opracowywania mają długą tradycję. Wzmianki na ten temat znajdują się m.in. w książkach poświęconych kuchni staropolskiej. Przy pomocy dymu wytwarzano wówczas szynki i kiełbasy. Znane były również półgęski, czyli dania z piersi gęsi.
Obecnie wędzeniu poddaje się nie tylko mięso, ale także inne wyroby. Do prawdziwych rarytasów należą sery typu szwajcarskiego, holenderskiego, angielskiego, czy włoskiego. Bardzo dobrze smakują również twarogi. Warto zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu stanowiącego spoiwo i pozwalającego na utrzymanie jednolitej formy. Aby produkty nabrały wyrazistego charakteru, zanurza się je na kilkanaście godzin w solance, a następnie zostawia do wyschnięcia. Można również oprószyć je ziołami, np. majerankiem, bazylią lub papryką. Wiele osób zachwyca się ponadto wędzonymi rybami. Wśród najchętniej wybieranych trzeba wymienić łososia, pstrąga, węgorza, makrelę. Smakosze często sięgają również po szproty, śledzie, flądry, leszcze, liny. Przed włożeniem artykułów na ruszt, zaleca się je wypatroszyć i opłukać, a potem zamoczyć w roztworze soli i wody, pozostawiając do wysuszenia. Tak przygotowane specjały zachwycają bogactwem aromatów.
Jeśli szukasz wytrzymałego i prostego w obsłudze sprzętu, marka Weber spełni Twoje oczekiwania. Modele dostępne na naszej stronie internetowej cechują się funkcjonalnością. Wyposażono je termometr ułatwiający monitorowanie procesu wędzenia. Posiadają też duży otwór na drewno lub brykiet. Do ciekawych rozwiązań zalicza się dodatkowo ekran termiczny zlokalizowany na spodzie. Chroni on przed promieniowaniem ciepła. Urządzenia charakteryzują się także obszerną powierzchnią rusztu, co pozwala na przygotowanie kilku porcji jednocześnie.
Warto podkreślić, że artykuły Weber cechują się oryginalnym designem oraz ergonomicznym kształtem. Na ich korzyść przemawia też zastosowanie wysokogatunkowych i łatwych w czyszczeniu materiałów. Uchwyt wykonano z nylonu oraz włókna szklanego. Kocioł i pokrywę zabezpieczono porcelanową powłoką zapobiegającą tworzeniu się korozji. Całość prezentuje się niezwykle estetycznie, stanowiąc doskonałą inwestycję na lata. Przygotowywane w ten sposób potrawy nadają się zarówno do podania na imprezy, jak i do spożywania na co dzień.
Wybierz produkty Weber i zasmakuj przygotowanych na nich potraw!