Historia ceny Najniższa cena 30 dni przed obniżką: 429,00 zł brutto
Dostępny
szt.
Kod EAN:075536301204
Kod producentaL12SK3
Patelnia Żeliwna 33,7 cm
Naczynia wykonane z żeliwa:
równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę - są energooszczędne,
przyjazne dla środowiska,
można używać na każdym źródle ciepła - kuchenka: gazowa, elektryczna, ceramiczna, indukcyjna; piekarnik, otwarty ogień, grill. Nie używać w kuchence mikrofalowej,
świetnie nadają się do serwowania potraw bezpośrednio na stół,
uwaga: rączki nagrzewają się. Konieczne jest użycie rękawic chroniących dłonie przed poparzeniem.
Wyprodukowane w USA
Poniższe instrukcje użytkowania i pielęgnacji żeliwa sezonowanego Lodge pomogą utrzymać naczynia kuchenne przez całe życie.
Jak należy postępować:
Mycie ręczne. Wysuszyć natychmiast - nawet przed pierwszym użyciem.
Po każdym myciu natrzyj lekką warstwą oleju roślinnego.
Ile oleju? Wystarczy, aby przywrócić połysk, nie powodując „lepkości”.
Dlaczego? Aby żelazo było „sezonowane” i chronione przed wilgocią.
Sezonowanie - to nie jest sól i pieprz
„Sezonowanie” to olej roślinny na żelazie w wysokiej temperaturze, a nie sztuczna nieprzywierająca powłoka.
Sezonowanie tworzy naturalne, łatwe do uwolnienia właściwości. Im więcej gotujesz, tym lepiej.
Ponieważ sezonujesz, twoje naczynia kuchenne mogą trwać 100 lat lub dłużej.
Gotujmy!
Lodge Cast Iron można używać w domu na kuchenkach indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych i gazowych, w piekarniku, na grillu, a nawet nad ogniskiem. Nie wolno używać w kuchence mikrofalowej. (Niektóre blaty indukcyjne nie będą działać z grillami 2-palnikowymi)
Na szklanych lub ceramicznych płytach kuchennych podnosimy naczynia kuchenne; nigdy nie przesuwamy.
Naczynia Lodge są bezpieczne do używania w wysokich temperaturach; możemy używać metalowych, drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych odpornych na wysokie temperatury.
Niektóre produkty spożywcze mogą przyklejać się do nowych naczyń (zwłaszcza jajka). Użyj trochę dodatkowego oleju lub masła.
Kwaśne potrawy, takie jak pomidory, fasola i niektóre sosy, mogą uszkadzać sezonowanie, i należy ich unikać, dopóki sezonowanie nie zostanie dobrze utrwalone.
Używając żeliwa rzadko musimy przekraczać średnie ustawienia ciepła na kuchence, jeśli jest wstępnie odpowiednio podgrzane. W przypadku gotowania w wyższych temperaturach stopniowo doprowadzamy patelnię do pożądanej temperatury i dodajemy olej tuż przed dodaniem potrawy, aby zapobiec przywieraniu.
Nasze uchwyty nagrzewają się; używajmy rękawic z jednym palcem. Używajmy podkładek, aby chronić blaty przed gorącymi naczyniami.
Naczynia możemy myć wodą z łagodnym detergentem i natychmiast osuszyć oraz naoliwić.
Nie zaleca się myć w zmywarce, używać mocnych detergentów i metalowe zmywaków, ponieważ usuwają sezonowanie.
Rdza?! Nie panikuj, to nie koniec świata.
Bez sezonowania żelazo może rdzewieć.
Bardzo łatwo to naprawić. Zetrzyj rdzę, spłucz, osusz i przetrzyj niewielką ilością oleju roślinnego.
Jeśli problem będzie się powtarzał, musisz dokładnie usunąć całą rdzę i postępować zgodnie z naszymi instrukcjami dotyczącymi ponownego sezonowania (poniżej).
Odnów swoje naczynie
Utrzymując sezonowanie, należy utrzymywać żeliwo i stal węglową w dobrym stanie, ale w pewnym momencie może być konieczne ponowne sezonowanie naczyń.
Jeśli jedzenie przyklei się do powierzchni lub zauważysz matowy, szary kolor, powtórz proces sezonowania:
* Umyj naczynia gorącą wodą z mydłem i twardą szczotką. (Tym razem można używać mydła, ponieważ przygotowujesz się do ponownego przyprawienia naczyń kuchennych).
* Spłucz i całkowicie wysusz.
* Nałóż bardzo cienką, równomierną powłokę stałego tłuszczu roślinnego (lub wybranego oleju kuchennego) na naczyniu kuchennym wewnątrz i na zewnątrz. Zbyt dużo oleju spowoduje lepkie wykończenie.
* Umieść folię aluminiową na dolnym ruszcie piekarnika (nie bezpośrednio na dole).
* Ustaw temperaturę piekarnika na 180C -200C.
* Umieść naczynia do góry nogami na górnym ruszcie piekarnika.
* Piec naczynia kuchenne przez co najmniej godzinę. Po godzinie wyłącz piekarnik i poczekaj, aż naczynie ostygnie w piekarniku.
* Naczynia kuchenne przechowywać bez przykrycia, w chłodnym i suchym miejscu.
* Powtórz w razie potrzeby.
Sprawdź także ten pomocny film:
Wybrane podstawowe informacje:
Płomienie gazu nie powinien sięgać powyżej boków naczyń kuchennych.
Dopasuj rozmiar naczynia do rozmiaru palnika.
Nie używaj w kuchence mikrofalowej.
Podczas głębokiego smażenia napełnij naczynia tylko do 1/3 pojemności.
Poniższe instrukcje użytkowania i pielęgnacji żeliwa sezonowanego Lodge pomogą utrzymać naczynia kuchenne przez całe życie.
Jak należy postępować:
Mycie ręczne. Wysuszyć natychmiast - nawet przed pierwszym użyciem.
Po każdym myciu natrzyj lekką warstwą oleju roślinnego.
Ile oleju? Wystarczy, aby przywrócić połysk, nie powodując „lepkości”.
Dlaczego? Aby żelazo było „sezonowane” i chronione przed wilgocią.
Sezonowanie - to nie jest sól i pieprz
„Sezonowanie” to olej roślinny na żelazie w wysokiej temperaturze, a nie sztuczna nieprzywierająca powłoka.
Sezonowanie tworzy naturalne, łatwe do uwolnienia właściwości. Im więcej gotujesz, tym lepiej.
Ponieważ sezonujesz, twoje naczynia kuchenne mogą trwać 100 lat lub dłużej.
Gotujmy!
Lodge Cast Iron można używać w domu na kuchenkach indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych i gazowych, w piekarniku, na grillu, a nawet nad ogniskiem. Nie wolno używać w kuchence mikrofalowej. (Niektóre blaty indukcyjne nie będą działać z grillami 2-palnikowymi)
Na szklanych lub ceramicznych płytach kuchennych podnosimy naczynia kuchenne; nigdy nie przesuwamy.
Naczynia Lodge są bezpieczne do używania w wysokich temperaturach; możemy używać metalowych, drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych odpornych na wysokie temperatury.
Niektóre produkty spożywcze mogą przyklejać się do nowych naczyń (zwłaszcza jajka). Użyj trochę dodatkowego oleju lub masła.
Kwaśne potrawy, takie jak pomidory, fasola i niektóre sosy, mogą uszkadzać sezonowanie, i należy ich unikać, dopóki sezonowanie nie zostanie dobrze utrwalone.
Używając żeliwa rzadko musimy przekraczać średnie ustawienia ciepła na kuchence, jeśli jest wstępnie odpowiednio podgrzane. W przypadku gotowania w wyższych temperaturach stopniowo doprowadzamy patelnię do pożądanej temperatury i dodajemy olej tuż przed dodaniem potrawy, aby zapobiec przywieraniu.
Nasze uchwyty nagrzewają się; używajmy rękawic z jednym palcem. Używajmy podkładek, aby chronić blaty przed gorącymi naczyniami.
Naczynia możemy myć wodą z łagodnym detergentem i natychmiast osuszyć oraz naoliwić.
Nie zaleca się myć w zmywarce, używać mocnych detergentów i metalowe zmywaków, ponieważ usuwają sezonowanie.
Rdza?! Nie panikuj, to nie koniec świata.
Bez sezonowania żelazo może rdzewieć.
Bardzo łatwo to naprawić. Zetrzyj rdzę, spłucz, osusz i przetrzyj niewielką ilością oleju roślinnego.
Jeśli problem będzie się powtarzał, musisz dokładnie usunąć całą rdzę i postępować zgodnie z naszymi instrukcjami dotyczącymi ponownego sezonowania (poniżej).
Odnów swoje naczynie
Utrzymując sezonowanie, należy utrzymywać żeliwo i stal węglową w dobrym stanie, ale w pewnym momencie może być konieczne ponowne sezonowanie naczyń.
Jeśli jedzenie przyklei się do powierzchni lub zauważysz matowy, szary kolor, powtórz proces sezonowania:
* Umyj naczynia gorącą wodą z mydłem i twardą szczotką. (Tym razem można używać mydła, ponieważ przygotowujesz się do ponownego przyprawienia naczyń kuchennych).
* Spłucz i całkowicie wysusz.
* Nałóż bardzo cienką, równomierną powłokę stałego tłuszczu roślinnego (lub wybranego oleju kuchennego) na naczyniu kuchennym wewnątrz i na zewnątrz. Zbyt dużo oleju spowoduje lepkie wykończenie.
* Umieść folię aluminiową na dolnym ruszcie piekarnika (nie bezpośrednio na dole).
* Ustaw temperaturę piekarnika na 180C -200C.
* Umieść naczynia do góry nogami na górnym ruszcie piekarnika.
* Piec naczynia kuchenne przez co najmniej godzinę. Po godzinie wyłącz piekarnik i poczekaj, aż naczynie ostygnie w piekarniku.
* Naczynia kuchenne przechowywać bez przykrycia, w chłodnym i suchym miejscu.
* Powtórz w razie potrzeby.
Sprawdź także ten pomocny film:
Wybrane podstawowe informacje:
Płomienie gazu nie powinien sięgać powyżej boków naczyń kuchennych.
Dopasuj rozmiar naczynia do rozmiaru palnika.
Nie używaj w kuchence mikrofalowej.
Podczas głębokiego smażenia napełnij naczynia tylko do 1/3 pojemności.
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.
Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.
Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.
Nasza strona korzysta z usług Google, takich jak Google Analytics i Google Ads. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Google wykorzystuje dane z naszej strony, zapoznaj się z polityką prywatności i warunkami Google.
Wysyłanie danych związanych z reklamami
Zgadzam się na wysyłanie danych związanych z reklamami do Google.
Reklamy spersonalizowane Google
Zgadzam się na używanie reklam spersonalizowanych. Reklamy te są dostosowywane do konkretnych preferencji, zachowań i cech użytkownika. Google zbiera dane na temat aktywności użytkownika w internecie, takie jak wyszukiwania, przeglądane strony internetowe, kliknięcia i zakupy online, aby lepiej zrozumieć jego zainteresowania i preferencje.