Czarny czosnek, znany również jako fermentowany czosnek, to prawdziwy przysmak. Białe główki czosnku są podgrzewane w niskiej temperaturze przez kilka tygodni, co powoduje, że powoli stają się ciemnobrązowe/czarne. Wraz ze zmianą koloru zmienia się również smak i aromat ząbków. Ostrość świeżego czosnku przekształca się teraz w znacznie łagodniejszy smak czosnku z bogatymi, przypominającymi sos sojowy nutami i głębią. Technicznie rzecz biorąc, nie jest to proces fermentacji, ale raczej podlega tzw. efektowi Maillarda, reakcji między cukrami i aminokwasami. Sos Czarny czosnek Saus.Guru jest pełen kremowych i świeżych tonów smakowych, które nadają się do przyprawiania szerokiej gamy posiłków, kanapek, przekąsek i frytek. PS. Ten sos nadaje się do diety roślinnej.
Składniki
Woda, olej słonecznikowy, cukier, modyfikowana skrobia kukurydziana, ocet, sól, 1,1% czarnego czosnku, czosnek, cebula, soja, pszenica (gluten), naturalny aromat, zagęszczacz (guma ksantanowa), ocet balsamiczny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, naturalny barwnik (karoten), czarny pieprz, regulator kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), konserwanty (sorbinian potasu, benzoesan sodu), przeciwutleniacz (EDTA wapnia). Wartości odżywcze na 100 gramów:
Wartość energetyczna: 211 kcal / 928 kj
Tłuszcz: 17,9 g, w tym nasycone: 1,58 g
Węglowodany: 14,84 g, w tym cukry: 10,3 g
Białko: 0,1 g
Sól: 1,57 g
Pojemność: 500 ml