Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h
Infolinia: +48 506 807 708

Co na grilla zamiast mięsa? Zainspiruj się z nami!

13-01-2023

Zastanawiasz się, co na grilla zamiast mięsa? To pytanie często pojawia się w wielu głowach, szczególnie w sezonie majówkowym i wakacyjnym. Niestety zdarza się, że osoby niejedzące mięsa czują się niekomfortowo, kiedy na spotkaniu podawane są głównie produkty mięsne. Dlatego, jeśli masz w swoim gronie wegetarianów i wegan zadbaj także o nich. Podpowiadamy, jakie zdrowe i smaczne alternatywy dla dań mięsnych możesz przygotować!

Grill bez mięsa – czy może być smaczny?

Wegetariański czy wegański grill może podbić serca wszystkich gości. Nawet tych, którzy nie wyobrażają sobie nie zjeść świeżo upieczonej kiełbasy. Jest to doskonała okazja, aby udowodnić wszystkim, że warzywa mogą śmiało konkurować z tradycyjnymi mięsnymi potrawami. Co wtedy kładziemy na grilla zamiast mięsa? Upieczone warzywa i sery sprawdzą się idealnie.

Smaczne przepisy na grill bez mięsa

Przepisy na bezmięsnego grilla oparte są głównie na warzywach. Posiłek będzie więc bogaty w wiele wartości odżywczych, w tym całą gamę witamin. Dodatkowo nie będzie tak ciężkostrawny, jak w przypadku tłustych dań mięsnych. Grill w wersji wege jest o wiele zdrowszy niż ten tradycyjny, a przy tym równie smaczny. Pozwoli Ci także odkryć wiele nowych smaków, których wcześniej nie znałeś. Sprawdź, jakie potrawy możesz przyrządzić na grilla bez mięsa.

Szaszłyki warzywne

Bezmięsne szaszłyki to często wybierana opcja na grilla wśród tych, którzy nie jedzą mięsa. Ich przygotowanie jest banalnie proste, choć wymaga trochę czasu. Wystarczy pokroić wybrane warzywa na odpowiedniej wielkości kawałki i nadziać je na specjalne patyczki do szaszłyków. Dodatkowo składniki można polać oliwą i dodać ulubionych przypraw, jeśli chcemy, aby danie miało bardziej intensywny smak. Wielkim plusem jest możliwość dostosowania składników do swoich indywidualnych upodobań. Warzywa możesz zestawiać dowolnie oraz rezygnować z tych, za którymi nie przepadasz. Do najchętniej wybieranych składników należą: cukinia, papryka, cebula i pieczarki.

Grillowane tofu

Tofu jest powszechnie uważane za jeden z najlepszych zamienników mięsa. Zwykłe białe jest neutralne w smaku, dlatego, aby wydobyć jego walory – należy je odpowiednio doprawić. Można także kupić gotowy, wędzony produkt, którego smak będzie bardziej wyrazisty. Proponujemy jednak przygotować własną marynatę, dzięki której tofu będzie smakowało doskonale. Dla tych, którzy preferują ostre potrawy, dobrze sprawdzi się zalewa przygotowana na bazie sosu sojowego, czosnku, ostrej musztardy i ulubionych przypraw. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy tofu i aby nabrało aromatu – odstawiamy na kilka godzin. W ten sposób zamarynowane będzie świetnie komponować się z grillowanymi warzywami. To danie jest bogate w białko, więc sprawdzi się u również u osób, które na co dzień nie jedzą mięsa.

Faszerowana papryka

Paprykę można przyrządzić nie tylko przy użyciu piekarnika, ale także na grillu. To warzywo jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, fosforu i magnezu. W celu urozmaicenia posiłku paprykę można wypełnić dowolnym farszem. My proponujemy wegetariańskie nadzienie z kaszą kuskus, którą najpierw należy zalać wrzątkiem, wymieszać z sosem pomidorowym i odstawić na dziesięć minut pod przykryciem. Do kaszy dodaj pokrojone warzywa – pomidory, cebulę i czosnek oraz odsączony ser feta, parmezan i drobno posiekaną bazylię. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać i przyprawić. Następnym krokiem jest odkrojenie górnej część papryki i wyczyszczenie środka z drobnych nasion, aby wypełnić go farszem. Po nafaszerowaniu paprykę należy przykryć wcześniej oddzielonym kawałkiem i zawinąć folią aluminiową. Całość grillujemy przez około 30 minut.

Jakiego grilla użyć do dań bez mięsa?

Bezmięsny grill wcale nie musi być nudny. Wystarczy tylko odrobina kreatywności i świeże, soczyste warzywa. Zastanawiasz się, jaki rodzaj grilla sprawdzi się najlepiej do dań bez mięsa? Tutaj mamy dużą dowolność. Grille gazowe w ostatnim czasie zyskują na popularności. Są proste w obsłudze i szybko się nagrzewają. Dodatkowo mają możliwość regulacji temperatury. Przy użyciu grilla tego typu, dania możesz zacząć przygotowywać niemal natychmiast. Kolejnym sprawdzonym wariantem są grille elektryczne. Ogromnym plusem jest to, że nie zajmują dużo miejsca i można z nich bezpiecznie korzystać w pomieszczeniach zamkniętych, co umożliwia grillowanie przez cały rok. Wybierz grill dla siebie i ciesz się doskonałym smakiem wielu dań!

Polecane produkty

Polecane artykuły

zobacz wszystkie >
Kruche ciasto jabłkowe z grilla

Kruche ciasto jabłkowe z grilla

Kruche ciasto jabłkowe z grillaPorcje: 4
10-09-2015

Czytaj dalej

Jak grillować cukinię?

Jak grillować cukinię?

Grillowana cukinia! Wspaniały pomysł na smakowe urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi i jednocześnie świetna...
21-12-2015

Czytaj dalej

Warto nam zaufać